Golema cijena zagađenja zraka u Evropi

Čak 90 posto Evropljana na otvorenom je prostoru izloženo većoj koncentraciji nečistih čestica od nivoa koje dopušta WHO (AFP)

Onečišćenje zraka u Europi uzima velik danak – uzrokuje više od pola milijuna smrti i nanosi ekonomsku štetu od 1,6 bilijuna dolara godišnje, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

To je u 2012. iznosilo desetinu godišnjeg BDP-a Europske unije, objavio je u utorak regionalni ured WHO-a za Europu.

Od posljedica sitnih nečistih čestica koje ispuštaju vozila, industrija ili kućni ogrjev, u 53 europske zemlje je tijekom 2010. umrlo oko 600 tisuća ljudi, prenosi Hina.

Onečišćenje zraka uzrokuje bolesti krvožilnog sustava, moždane udare i rak pluća.

Velike ekonomske štete u istočnoj Evropi

“Dokazi kojima raspolažemo moraju biti poticaj svim vladama za početak djelovanja”, rekla je voditeljica europskog WHO-a Zsuzsanna Jakab.

Zagađeni zrak kriv je za najveću relativnu ekonomsku štetu u istočnoj Europi.

Gruzija je na neslavnom prvome mjestu u Europi po troškovima povezanim s preuranjenom smrću stanovnika uslijed zagađenja zraka, a troškovi Srbije, Bugarske, Ukrajine i Kirgistana zbog onečišćenja iznose između trećine i četvrtine njihove gospodarske proizvodnje.

Čak 90 posto Europljana na otvorenom je prostoru izloženo većoj koncentraciji nečistih čestica od razina koje dopušta WHO, a u zemljama s nižim prihodima problem je i zagađenje u zatvorenom.

Izvor: Agencije


Povezane

Evropske prijestolnice bore se s visokim stepenom zagađenosti zraka na razne načine, od vožnje “par-nepar” do ograničenja brzine.

Published On 14 Mar 2014
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO