Doživotna kazna kapetanu potonulog trajekta

Lee je zapovjedio putnicima trajekta da ostanu na brodu dok je on bio među prvim spašenim (EPA)

Kapetan južnokorejskog trajekta Sewol, koji je potonuo u travnju prošle godine, pri čemu je poginulo više od 300 putnika, uglavnom djece, osuđen je na kaznu doživotnog zatvora po optužbi za ubojstvo nakon što je poništena ranija presuda za nemar, izvijestili su mediji.

Nižestupanjski sud ranije je oslobodio Leeja Joon-seoka optužbe za ubojstvo osudivši ga za krajnji nemar i zanemarivanje dužnosti na 36 godina zatvora, javila je novinska agencija Yonhap. Tužitelji su se žalili na tu presudu.

Leejevi odvjetnici također su uložili žalbu na težinu presude nižeg suda, ali je njihovu žalbu odbacio Visoki sud koji je udovoljio zahtjevu tužitelja.

Visoki sud je također poništio presudu za ubojstvo izrečenu glavnom inžinjeru trajekta Sewola, kojega je niži sud osudio na 30 godina zatvora, i umjesto toga ga proglasio krivim za nemar i izrekao mu desetogodišnju kaznu zatvora.

Lee je zapovijedio putnicima trajekta, među kojima je bilo najviše učenika koji su se vraćali s izleta, da ostanu na brodu dok je on bio među prvim spašenim putnicima, navodi se u izvještaju.

Poginulo 250 učenika

Trajekt sa 476 osoba, među kojima 325 učenika na školskom izletu, prevrnuo se i potonuo 16. travnja 2014. godine u vodama ispred obale Južne Koreje. Pritom su poginule 304 osobe, od čega 250 učenika. Samo 172 osobe s trajekta su spašene.

Posada Sewola optužena je da je napustila brod i stotine putnika dok se brod prevrtao na stranu.

Lee se ispričao obiteljima žrtvama tokom suđenja na nižem sudu i rekao je da nije namjeravao nikoga ubiti. Tužitelji su tvrdili da je zanemarivanje dužnosti da evakuira putnike jednako ubojstvu.

Brojni odvjetnički uredi odbili su braniti kapetana Leeja te mu je na kraju dodijeljeno šest mladih odvjetnika po službenoj dužnosti, prenose mediji.

Izvor: Agencije