UN: Izrael kriv za napade na škole u Gazi

Nakon 50 dana rata uništene su hilajde zgrada i pogođene najmanje 223 škole (AFP)

Izrael je izravno odgovoran za štetu na sedam zgrada UN-a u Pojasu Gaze, korištenih kao skloništa za civile tijekom rata na tom palestinskom teritoriju prošlog ljeta, zaključak je istrage koju je naredio generalni tajnik svjetske organizacije, Ban Ki-moon.

UN-ove škole, koje su poslužile kao civilna skloništa, pogođene su sedam puta u izraelskoj ofanzivi na Gazu, prenose svjetske agencije.

Objavljujući taj izvještaj, Ban je osudio napade u kojima je poginulo 44 Palestinaca, a 227 ih je ranjeno, rekavši da su iznevjerene nade onih koji su u školama vidjeli zaštitu i kojima je tamo pruženo utočište.

Ban je naredio istragu u studenome, nakon 50 dana rata u kojem su tisuće zgrada uništene i pogođene najmanje 223 škole, kojima je rukovodila ili UN-ova agencija za izbjeglice ili Vlada Hamasa.

Izraelski pritisak na UN

Izraelski diplomati su izvršavali pritisak na UN da odgodi objavljivanje izvještaja dok Izrael ne završi svoju istragu napada, koju vodi glavni izraelski vojni odvjetnik, Danny Efroni.

Istraga UN-a, u okviru koje su ispitani forenzički dokazi i svjedočenja zaposlenih u UN-u u Gazi tijekom rata, zaključila je da se svih sedam incidenata pripisuju izraelskoj vojsci, prenosi Tanjug.

“Radit ću sa svim zainteresiranim i neću štedjeti napor da se takvi incidenti nikada ne ponove”, naveo je Ban u popratnom pismu.

On je također naglasio da su palestinske oružane grupe dovele u opasnost UN-ove škole jer su na tri mjesta koja nisu korištena kao skloništa, skrivale oružje.

Napadi na UN-ove škole korištene za skloništa su najkontroverzniji incidenti rata, jer su zgrade svjetskog tijela na listi osjetljivih, zaštićenih mjesta.

UN-ova agencija za palestinske izbjeglice, UNWRA, navodi da je granatiranje škola u Gazi ozbiljno kršenje međunarodnog prava.

U jednom od najozbiljnijih incidenanta pogođena je škola Agencije za palestinske izbeglice u Jabaliji i ubijeno je 20 ljudi, a deseci su ranjeni.

Nakon napada, Izrael je tvrdio da su se vojnici kraj škole našli na udaru vatre.

U drugom incidentu pogođena je UN-ova škola u Beit Hanounu, kada je ubijeno 15 Palestinaca na igralištu dok su čekali evakuaciju i deseci su ranjeni.

Izraelski dužnosnici su najprije pokušali sugerirati da je napad rezultat pogrešnog djelovanja pripadnika Hamasa.

Ban zahvalio Izraelu na suradnji

Istragu UN-a vodio je umirovljeni general Patrick Cammaert, bivši časnik u danskoj vojsci, a uključila je vojne i pravne eksperte.

Blizu 2.200 Palestinaca, većinom civila, ubijeno je u ratu vođenom u srpnju i kolovozu.

Na izraelskoj strani poginulo je 67 vojnika i šest civila u raketnim napadima Hamasa i drugih grupa. Detalji rezultata istrage na 207 strana su povjerljivi i samo Banovo pismo je objavljeno.

Izvještaj je sastavljen od analiza oružja, medicinskih izvještaja, fotografija i videosnimaka te svjedočenja zaposlenih u UN-u i drugim organizacijama.

Ban je zahvalio Izraelu na suradnji i što je dopustio istražiteljima pristup Gazi.

“Osuđujem činjenicu da je najmanje 44 Palestinaca ubijeno kao rezultat izraelskih akcija i najmanje 227 ranjeno u prostorijama UN-a, koje su korištene kao skloništa. Prostorije UN-a su neprikosnovene i trebale bi biti sigurna mjesta, pogotovo u oružanom sukobu”, naveo je on.

Izvor: Agencije