Očajni Somalci stavljaju život na kocku

Prema informacijama Amnesty Internationala, ove je godine u pokušaju da pređu Sredozemno more, poginulo 2.000 ljudi. Mnogi od njih bili su migranti iz Afrike, većinom iz Somalije.

Hiljade mladih riskiraju živote, nadajući se boljem životu s druge strane mora.

Al Jazeerina ekipa srela je Kosara Dhoola i njegovu porodicu, za koje su nastupila teška vremena, jer su mu 18-godišnjeg sina Hamzu oteli u Libiji.

Dhool kaže da se u potrazi za boljim životom pokušavao domoći Evrope. Radi kao zaštitar i ne može skupiti 5.000 dolara za otkupninu.

“Ponekad mislim da gubim razum. Zamislite da vas vaše dijete zove, kaže vam kako ga tuku i prijete mu smrću ako im ne platim otkupninu. Srce mi se cijepa. Sve i kad bismo platili, nemamo nikakvih garancija da bi dijete ostalo živo”, žali se Dhool.

Abdi Mohammed Noor iz Libije se vratio prije nekoliko mjeseci. Porodica ga je zamolila da se vrati nakon neuspjelog pokušaja da prijeđe Sredozemno more. Kaže kako su trgovci ljudima loše postupali prema njemu.

Trgovci ljudima

“Ne zovem ih trgovcima, nego kasapima. Nije ih briga za živote migranata, nego za novac koji će iznuditi od njihovih porodica. Ne bi se dvoumili da vam oduzmu život. Pustili su me tek nakon što im je moja majka platila otkupninu koju su tražili”, navodi Noor.

“Premda je situacija u samoproglašenoj nezavisnoj državi Somaliland bolja nego u ostatku Somalije, većina omladine je očajna i želi pobjeći iz države. Najmanje 80 posto mladih je nezaposleno, tako da nije nikakvo čudo što se hiljade ljudi odlučuju na opasno putovanje za Italiju preko Etiopije, Sudana i Libije”, javlja Al Jazeerin novinar, Mohammed Adow.

Poput mnogih drugih migranata, Eid Mohammed voljan je preuzeti taj rizik. On pokušava migrirati još od 2007. godine. Nekoliko puta bio je primoran vratiti se u Etiopiju. Kaže da će opet pokušati.

“Pokušavam migrirati u potrazi za poslom. Ponižavajuće je kad imate jedan obrok dnevno. Nemam posla i izgubio sam nadu da ću ga naći. Mogu samo sjediti i čekati”, kaže Mohammed.

Vlasti Somalilanda kažu da su posvećene smanjenju nezaposlenosti među mladima, te traže investicijske projekte kako bi zadržali svoju mladost.

Izvor: Al Jazeera