ISIL-ova propaganda s novorođenčetom

Grupa želi pokazati kako želi postojati još dugo vremena, kažu eksperti (Screenshot)

Na društvenim mrežama se pojavila propagandna fotografija novorođenčeta koje leži pored smrtonosnog oružja i rodnog lista, s namjerom izazivanja šoka i straha.

Zapanjujuću fotografiju djeteta koje spava pored ručne bombe i pištolja podijelio je Abu Ward al-Raqqawi, aktivista koji se bori protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i režima predsjednika Bashara al-Assada.

Raqqawi navodi da je fotografiju napravio član grupe koja je formirala takozvanu Islamsku državu na teritoriji Iraka i Sirije.

Prvi rodni list koji je izdao ISIL Raqqawi je propratio riječima: “Ovo dijete će biti opasnost za vas, a ne za nas”, sugerirajući na pokušaj pobunjenika da predstave svoja nastojanja da pridobiju sve mlađe članove u svojim redovima.

Krajem prošle godine ova grupa je objavila videosnimke i fotografije koje prikazuju 10-godišnju djecu, polaznike “Škole džihada”, kako uče koristiti puške AK47 i privikavati se na strahote rata, napominje britanski Independent.

Fotografija novorođenčeta nije potvrđena iz nezavisnih izvora, međutim, stručnjak za terorizam na Australian National univerzitetu kaže za Daily Mail kako vjeruje da je autentična.

“Pokazivanjem rodnog lista, kao i zbog činjenice da ta grupa indoktrinira novorođenčad, mislim da ISIL želi pokazati kako želi postojati još dugo vremena”, kazao je on.

Na fotografiji rodnog lista napisano je ime djeteta Jrah, te ime oca i majke. Datum je napisan po hidžretskom kalendaru – 16.07.1436, što odgovara 25. aprilu 2015.

Izvor: Al Jazeera i agencije