Putinovi Noćni vukovi u pohodu na Berlin

Grupa ruskih motociklista sprema se na put za Njemačku. Iz Moskve su krenuli u subotu navečer, a u Berlin planiraju stići devetog maja, na dan pobjede nad fašizmom.

Noćni vukovi, kako se nazivaju, krenuli su na put uprkos upozorenju iz Poljske da im neće biti dopušteno da pređu granicu.

Motociklisti su planirali da putuju rutom kojom je Crvena armija u Drugom svjetskom ratu išla prema Berlinu, što Poljska smatra provokacijom.

„Dijelimo vrijednosti naše domovine, a to je pravoslavlje”, kaže Alexander Zaldostanov, vođa Noćnih vukova, zvani ‘Hirurg’.

On je na američkoj listi sankcioniranih pojedinaca, zbog optužbi da je učestvovao u ruskom osvajanju Krima.

Pokazuje omiljene motore i govori kako vjeruje da tajne sile pokušavaju zavladati svijetom.

„Postoji nova tehnologija koja je razorna koliko i nuklearno oružje. Zove se ‘kontrolirani haos’. Posljedice toga vidimo u Iraku, Libiji, Siriji, a sada evo i u Ukrajini. Rusija može biti predvodnik u duhovnom smislu. To je snaga Rusije. Rusija ne predstavlja spas, ali spas će doći iz Rusije.”

Noćni vukovi vole Putina

Pravosljavlje, patriotizam i posvećenost odbrani države od vanjskih neprijatelja i domaćih izdajnika – jasno je zašto Noćni vukovi vole Vladimira Putina, i zašto Putin voli njih.

Zapravo, u nekoliko prilika vozio je s njima. Ova vrsta saveza nekima je zabrinjavajuća.

„Ovo je dio opće kampanje konsolidacije konzervativne većine protiv bilo koga ko ne iskazuje odanost državi”, kaže Masha Lipman, politička analitičarka.

Poljska je također zabrinuta i planira spriječiti 20 pripadnika Noćnih vukova da uđu u ovu državu na putu prema Berlinu, tragom Crvene armije iz 1945.

Varšava Rusiju smatra sve većom prijetnjom i prisjeća se 44 godine komunističke vladavine.

„Ako budu zaustavljeni na poljskoj granici, Vukovi kažu da će pronaći drugi način ulaska. Nisu rekli kako, ail pretpostavlja se da bi se mogli razdvojiti i ući na različite granične prelaze”, izvještava Rory Challands. 

Izvor: Al Jazeera