Obalska straža vreba krijumčare ljudi

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je Evropu da ne pribjegava vojnoj akciji kako bi onemogućila novi priliv ilegalnih migranata na svoje obale.

Evropski brodovi pripremaju se za odlazak pred obalu Libije da bi spriječili da još više ljudi pogine.

Al Jazeerina reporterka Hoda Abdel-Hamid ukrcala se na brod libijske obalske straže. Vlasti u toj zemlji bore se protiv krijumčara ljudi.

U zoru svakoga dana obalska straža otisne se u potragu za imigrantima na moru. Nadziru libijsku obalu zapadno od grada Misrate.

Njihova flota sastoji se od broda koji su preinačili za vlastite svrhe. A mornarica ima tek dva broda koji paze na obalu. Jedan od njih ima pokvaren motor, za koji nema rezervnih dijelova.

Patroliranje i noću

Obalska straža Misrate nadzire 600 kilometara obale. Veliki broj brodova krijumčara polazi upravo odavde.

Njihova je dužnost napraviti inspekciju svakoga broda na koji naiđu. Ovaj se ispostavio registriranim ribarskim brodom. Patrola svoj posao nastavlja i noću.

“Područje otkuda brodovi krijumčara kreću su dugačke obale koje niko ne nadzire. Obično kreću noću, jer ih tada niko ne zamijeti. A naš je tegljač spor.”

Zato je neke brodove nemoguće stići ukoliko su previše odmakli i ako zatim uđu u međunarodne vode.

Od sredine aprila obalska straža na ovom je području spasila 250 ljudi. Pronađeni su nagomilani u gumenim čamcima, koji često prolaze neprimjetno na radarima.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera