Indonezija planira pogubljenje stranaca za 72 sata

Advokatica Francuza Sergea Atlaouia, jednog od osuđenih na smrtnu kaznu (EPA)

Indonezijske vlasti danas su obavijestile devet stranaca i jednog Indonežana, osuđene na smrtnu kaznu zbog trgovine drogom, da će biti pogubljeni za 72 sata, ignorirajući tako pozive koje su Ujedinjeni narodi i svjetski lideri uputili zvaničnoj Džakarti da poštedi živote osuđenih, javlja Tanjug.

Vlasti Indonezije su od četiri Nigerijca, dva Australca, jedne Filipinke i po jednog muškarca iz Brazila, Francuske i Indonezije tražile da iznesu svoje posljednje želje, izjavio je glasnogovornik indonezijskog državnog tužioca Tony Spontana.

On je naveo da su devet optuženih iscrpili sve zakonske mogućnosti žalbe, dok Francuz Serge Atlaoui može da uloži još jednu vanrednu žalbu na izvršenje smrtne kazne, o čemu bi indonežanski Vrhovni sud trebao odlučiti sutra.

Upozorenje iz Francuske

Obavještenje osuđenima o tome da će kazne biti izvršene nakon isteka perioda od 72 sata znači da bi pogubljenja u zatvoru Besi na otoku Nusakambangan mogla biti izvršena u utorak ili srijedu.

Najavljena izvršenja smrtne kazne nad deset osuđenih su izazvala oštru kritiku međunarodne javnosti, a posebno vlasti Australije, Francuske i Filipina, koji se protive takvoj vrsti kazne.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je pozvao predsjednika Indonezije Joka Widodua da “hitno razmotri uvođenje moratorijuma na izvršenje smrtne kazne u Indoneziji, s ciljem konačnog ukidanja tog vida kazne”.

Predsjednik Francuske Francois Hollande je upozorio zvaničnu Jakartu na diplomatske posljedice ukoliko Atlaoui bude pogubljen, a jučer je rekao da bi taj čin mogao imati i ekonomske posljedice po Indoneziju.

Indonezijsko pravosuđe je jedno od najstrožijih u pogledu borbe protiv droge, gdje i male količine droge mogu biti kažnjive smrtnom kaznom, kao i u Maleziji, Tajlandu i Vijetnamu.

Izvor: Agencije