Kurdi pokušavaju zadržati strane ulagače

U sjevernom Iraku rat protiv ISIL-a pogodio je regionalnu ekonomiju, uprkos poljima bogatim naftom.

Regionalna Vlada Iraka ubjeđuje međunarodne naftne kompanije da ostanu i pomognu razvoj regije.

Kim Vinnell posjetila je Međunarodni sajam nafte i plina u Erbilu, gdje izlagači nastoje ostaviti što bolji dojam na guvernera grada.

Prilika je to za umrežavanje i procjenu situacije poslije proteklih nekoliko teških mjeseci. Borba protiv grupe ISIL još traje.

Cijena nafte je u padu, a još traju i razmirice vezano za budžet između Bagdada i Erbila.

Kurdska vlada ne ostvaruje normu

Kurdske vlasti na sjeveru Iraka poslale su jasnu poruku – oni i naftna polja pod njihovom kontrolom otvoreni su za poslovanje.

”Postoji neka vrsta ugovora sa Bagdadom, ali se situacija mijenja iz mjeseca u mjesec, jer rastu naši izvozni kapaciteti“, kaže guverner Erbila Nawzad Hadi.

Međutim, u stvarnosti stvari ne funkcionišu baš tako jednostavno.

Erbil je u decembru dogovorio da dnevno proizvodi 550.000 barela nafte, kako bi primili dogovoreni udio novca iz državnog budžeta – blizu milijardu dolara mjesečno.

Međutim, regionalna kurdska vlada ne uspijeva ostvariti svoje obećanje.

”Regionalna kurdska vlada kaže da ne uspijeva ostvariti zadanu normu zbog tehničkih problema, ali i zbog problema s naftovodom u dijelu države pod kontrolom iračkih vlasti. Kritičari ističu da ova regija dio nafte želi zadržati za vlastite potrebe, ali taj argument druga strana odbacuje“, javlja Vinnell.

Novac iz Bagdada stiže na kapaljku.

Svi čekaju isplatu

Zamjenik komandanta Pešmergi kaže da to utječe na borce na prvim linijama.

”To je zbog ekonomske krize u regiji, pogotovo kada je riječ o nafti. Naprimjer, sada je april, a mi nismo dobili novac za februar. Dva ili tri mjeseca nismo dobili novac“, navodi Jabar Yawar Manda, generalni sekretar Pešmergi.

Međunarodne naftne kompanije, također, čekaju isplatu. Vlada Iraka duguje najvećem regionalnom investitoru Gemelu više od 230 miliona dolara od izvoza.

Analitičari kažu da investitori ne mogu čekati zauvijek.

”Regionalne vlasti moraju im platiti istraživanje. Dakle, kada prodaju naftu i ostvare povrat investicije, onda će nastaviti s poslom. Međutim, ako se ovakva situacija nastavi, regionalne vlasti neće moći platiti međunarodnim kompanijama, a one neće moći nastaviti s radom“, tvrdi Saman Ali iz Qaiwan grupe.

Kurdske vlasti ističu da će se morati suočiti s neugodnim posljedicama, ali i dokazati investitorima da je crpljenje nafte na sjeveru Iraka siguran posao.

Izvor: Al Jazeera