Video: Iranski vojnici mole za razmjenu

Izvor: Anadolija

Iranskog vojnika afganistanskog porijekla Sahija Mir Abdullahgulija, zajedno sa još četiri osobe afganistanskog porijekla, zarobili su pripadnici sirijske opozicije.

Zarobljen je u sirijskom gradu Deri, južno od prijestolnice Damaska, a, kako je kazao, za ratovanje u Siriji je dobio blizu 600 američkih dolara, navodi agencija Anadolija.

“Zovem se Sahi Mir Abdullahguli, a rođen sam u afganistanskom gradu Belhu. Odrastao sam na području Veramina u iranskoj prijestolnici Teheranu”, kazao je Abdullahguli.

Naglasio je da je u Siriju došao kako bi zaštitio turbe, odnosno mauzolej Sayyide Zayneb, unuke poslanika Muhammeda.

Četverica zarobljenih

“Dali su mi oko 500 dolara. Jedan dio novca sam ostavio porodici za osnovne potrebe, a drugi dio majci. Želimo da nas što prije razmijene kao ratne zarobljenike”, poručio je Abdullahguli.

Jedan od zarobljenika, koji je povrijeđen, Haydar Muhammedi, a koji je kao i Abdullahguli bio pripadnik brigade Fatimiyyun, izrazio je želju da bude razmijenjen.

“Zovem se Haydar Muhammedi, Afganistanac sam. Iz Afganistana smo došli u Iran, a zatim u Damask. Zarobili su nas pripadnici brigade Jebhetul Mujahiddyn s kojima smo bili u sukobu. Ovdje nas iz brigade Fatimiyyun ima četvorica. Želimo da nas vojska [predsjednika Bashara] al-Assada i Hezbollaha, što prije oslobode iz ruku opozicije, prilikom neke razmjene ratnih zarobljenika”, poručio je Muhammedi.

U sukobima koji su izbili između naoružanih pripadnika sirijske opozicije i Assadovih snaga na istoku Dere, poginulo je 10 afganistanskih boraca, a četiri osobe su zarobljene.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO