SAD uništava zalihe bojnih otrova

Prošlo je stotinu godina otkad je prvi put u historiji korišteno hemijsko oružje. Bilo je to u Prvom svjetskom ratu. Danas gotovo nema države koja nije potpisala sporazum o uništenju zaliha takvog oružja.

Sjedinjene Američke Države u procesu su uništavanja posljednjih zaliha bojnog otrova iperita, što može trajati i do četiri godine, javlja Rob Reynolds, novinar Al Jazeere.

Mala vojska ljudi u zaštitnim odijelima, uz pomoć robota, u visokosofisticiranom vojnom postrojenju u Coloradu, obučava se za uništavanje jednog od najgorih izuma čovječanstva – hemijskog oružja.

Direktorica postrojenja Kim Jackson je rekla: “Uništavanje hemijskog oružja težak je zadatak. To je rizičan posao. Opasnost prijeti od moguće eksplozije i širenja otrovnih tvari. Veliku pažnju posvećujemo obuci osoblja, kako bismo bili sigurni da su dorasli zadatku uništavanja hemijskog oružja.”

Plinske otrove tokom Prvog svjetskog rata koristili su i Nijemci i saveznici.

Bojni otrovi iperit, hlor i fozgen na frontu nisu bili posebno učinkoviti, ali su imali snažan utjecaj na slabljenje morala vojnika u rovovima.

Iperit može izazvati teške opekotine, sljepilo, gušenje, dugotrajnu bol i u konačnici smrt.

Najveći dio bojnih otrova u posjedu Sjedinjenih Američkih Država čuva se pored postrojenja u Coloradu.

Vježbe radnika

Radnici vježbaju na školskim granatama koje izgledaju kao one proizvedene u vrijeme Drugog svjetskog rata. Proces uništavanja počinje u oktobru. Svaka od granata bit će pažljivo raspakovana, a eksploziv uklonjen.

Granate će biti rastvorene, uronjene u hemijske otopine koje neutraliziraju otrove, a potom će biti izložene visokim temperaturama.

“Ove artiljerijske granate koriste se isključivo za obuku i ne sadrže bojne otrove. Ipak, u ovom postrojenju čuva se 780.000 pravih projektila punih iperita”, javlja Reynolds.

Iz pojedinih granata curi otrov i one se uništavaju kontroliranim eksplozijama.

Radnici ih pažljivo stavljaju u cijev od debelog čelika i granata se lagano rastavlja, a potom hemijski tretira.

“Iperit se stavlja u posudu za uništavanje, potom se hemijski neutralizira. Posudu zatim rotiramo ne duže od sat vremena, tako da se otrovi u potpunosti neutraliziraju”, kazao je menadžer projekta Bruce Huenefeld.

Stručnjaci kažu da ih ovaj opasan i težak posao ispunjava.

Hemijski inženjer Jon Miller je rekao: “Hemijsko oružje spada među najgore stvari na svijetu. Prema mom mišljenju, izuzetno je važno da ga uništimo.”

Uništavanje zaliha hemijskog oružja trajat će najmanje četiri godine i koštat će pola milijarde dolara.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO