Italija: Hapšenja osumnjičenih za napade u Pakistanu

Italijanska policija je saopćila kako je razotkrila mrežu na Sardiniji, koju čine muškarci za koje se sumnja da su učestvovali u nekim od najsmrtonosnijih napada u Pakistanu, prenose svjetske agencije.

Vlasti su u petak izdale naloge za hapšenje 18 osoba na ovom sredozemnom otoku, javlja agencija AFP pozivajući se na policijske informacije.

Ovi muškarci su optuženi za pripadnost „organizaciji posvećenoj činjenju transnacionalnih kriminalnih aktivnosti po uzoru na Al-Kaidu i druge radikalne organizacije koje vode oružanu borbu protiv Zapada i pobunu protiv aktuelnih vlasti Pakistana“.

Napad u Peshawaru

Dalji detalji o navodnoj mreži na Sardiniji, uspavanom otoku koji je poznato odmaralište poznatih i bogatih ličnosti iz svijeta, bit će poznati tokom dana, nakon konferencije za medije lokalnog tužiteljstva.

Nekoliko muškaraca koji su uhapšeni ili za kojima se traga osumnjičeni su za umiješanost u bombaški napad od oktobra 2009. godine na Meena Bazaar u Peshawaru kada je poginulo više od 100 osoba, dok ih je više od 200 ranjeno.

Mnoge od žrtava bile su žene i djeca.

Vlasti krive talibane za izvođenje ovog napada kao odmazde na akcije Vlade, dok talibanski pokret negira umiješanost.

Izvor: Agencije