Egiptu vraćeni prokrijumčareni eksponati

Egipat očekuje i eksponate prokrijumčarene u Francusku (Reuters)
Egipat očekuje i eksponate prokrijumčarene u Francusku (Reuters)

Egipat je vratio 135 komada artefakata od historijske važnosti koji su ranije prokrijumčareni u Sjedinjene Američke Države.

Komadi različitih artefakata od historijske važnosti su prokrijumčareni u SAD, a vraćeni su iz Washingtona na Međunarodni aerodrom Kairo, prenosi Anadolija.

Među delegacijama koje su bile na aerodromu na preuzimanju eksponata, nalazio se i ministar Memduh ed-Demati, zadužen za historijska djela.

Prokrijumčareni eksponati

Egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova navodi da će danas biti vraćeno i 235 komada historijskih eksponata koji su prokrijumčareni u Francusku.

Dodali su da se među artefaktima koji su danas vraćeni iz SAD-a nalaze artefakti između 664. godine prije nove ere i 111. godine, a koje pripadaju staroegipatskoj civilizaciji.

Među njima se, između ostalog, nalaze drveni kovčezi, razne skulpture, 99 različitih primjeraka novca i mumificirana ruka.

Izvor: Agencije


Povezane

Povodom 100. godišnjice pronalaska čuvene biste egipatske kraljice Nefertiti, u Berlinu je otvorena izložba po imenu “U svjetlu Amarne”. Egipat i Njemačka i danas vode spor o vlasništvu nad bistom. Istovremeno, jedan katarski muzej organizira izložbu po imenu “Čaj sa Nefertiti”, koja uključujue brojne eksponate iz Starog Egipta. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO