Tsipras traži ubrzanje razgovora o dugu

Atina nastoji sastaviti popis reformi i mjera smanjenja troškova u zamjenu za hitno potrebnu pomoć (EPA)

Predsjednik grčke vlade Alexis Tsipras, zatražio je od njemačke kancelarke Angele Merkel da ubrza pregovore o pomoći Grčkoj, u pokušaju pronalaska 7,2 milijardi eura koji su hitno potrebni toj zemlji.

Prema izvorima iz grčke vlade, koje navodi agencija DPA, Tsipras je na kraju samita EU o migracijama u Briselu zatražio od Merkel da ubrza proces postizanja sporazuma o grčkom dugu o kojem su se u februaru dogovorili međunarodni kreditori i Grčka.

Susret dvoje političara, prvi nakon Tsiprasova posjeta Berlinu prošlog mjeseca, odvijao se u pozitivnoj i konstruktivnoj atmosferi, rekao je grčki izvor.

Privremeni sporazum

“Premijer je zatražio ubrzanje procedure kako bi se provela odluka koja predviđa prvi privremeni sporazum do kraja aprila”, rekao je grčki izvor za Reuters.

Njemačka strana nije neposredno komentirala taj zahtjev, ali Berlin odlučno ustrajava na zahtjevu da Atina poštuje obaveze što ih je preuzela prijašnja, konzervativna grčka vlada, a odnose se na reformu tržišta rada, mirovinskog sistema i poreza na promet u zamjenu za međunarodnu pomoć u spašavanju svoje ekonomije.

Reuters navodi riječi evropskih čelnika koji tvrde da će Merkel poslati poruku kojom traži ostanak Grčke u eurozoni i izbjegavanje katastrofe, ali da bi Tsiprasova vlada u tom cilju morala u tehničkim pregovorima ponuditi detaljne mjere kojima namjerava osigurati održivost javnih finansija.

“Nijemci na najvišem nivou žele zadržati Grčku u eurozoni i pronaći rješenje, ali vrijeme leti i moglo bi postati dramatično prije nego što Tsipras postigne sporazum”, rekao je jedan visoki čelnik.

Atina nastoji sastaviti popis reformi i mjera smanjenja troškova u zamjenu za hitno potrebnu pomoć, pri čemu su jasni rokovi otplate kredita.

 Ministri finansija eurozone u petak će u Rigi razmotriti napredak u tim pregovorima.

Grčka treba u idućim sedmicama isplatiti obaveze posjednicima obveznika i drugim kreditorima, uključujući oko 950 miliona eura u maju Međunarodnom monetarnom fondu i 1,7 milijardi eura plata i penzija u javnom sektoru, procjenjuju grčki mediji.

Privredni rast

Dok Grčka insistira na brzom političkom sporazumu, Merkel smatra da Atina treba kao prvo ispuniti zahtjeve Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke.

Potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, izjavio je u Berlinu da raste dilema glede stanja u Grčkoj i upozorio da, u slučaju ponovne finansijske nestabilnosti, Grčka ni ove godine neće imati privredni rast.

Dombrovskis smatra da do sporazuma neće doći ovog mjeseca, ali pregovori se mogu voditi i nakon roka zadanog za kraj aprila. Očekuje da bi se sporazum mogao postići u maju.

Izvor: Agencije