Islamizirani Armenci

Tokom Osmanskog carstva u turskom gradu Diyarbakiru živio je veliki broj Armenaca.

Nakon deportacija 1915, sastav stanovništva se izmijenio, ali obnavljanjem jedne od najvećih armenskih crkava na tom području, njihova zajednica je stekla novo samopouzdanje.    

Crkva svetog Grigorija u Diyarbakiru, jedna od najvećih na Bliskom istoku.

Nakon stotinu godina zanemarenosti, obnovljena je uz pomoć armenske zajednice i gradske uprave.

Otvaranje crkve

Abbas je odgojen kao musliman. Otkrio je svoj armenski identitet u 18 godini, ali ga je krio od prijatelja kako bi izbjegao diskriminaciju.

Sa otvaranjem crkve, to se promijenilo.

”Nakon što je ova crkva obnovljena, skoro svake nedjelje sam ovdje. Nekad čak dođem tokom sedmice. Možete to nazvati potragom za svojim potisnutim identitetom, jer ja sada zaista tragam da otkrijem ko sam. Nešto me privlači na ovo mjesto”, kazao je Abbas Ercun, etnički Armenac u Dyarbakiru.

”Abbas je samo jedan od nekoliko desetaka takozvanih ”islamiziranih jermena” koji su priznali svoje armensko porijeklo nakon otvaranja ove crkve. Kažu da je sada došlo vrijeme kada otvoreno mogu govoriti o svom armenskom identitetu i praktikovati svoju vjeru”, izvijestio je reporter Al Jazeere, Harun Karčić.

Tokom nedjeljne liturgije, primijetan je bio manji broj žena odjevenih kao muslimanke.

Crkveni zvaničnici su nam rekli da su to zapravo Armenke čije su porodice nakon masovnih deportacija 1915. uzele muslimanska imena i način odijevanja kako bi izbjegle diskriminaciju.

U kućama su nastavili tajno praktikovali svoju vjeru.

”Većina ljudi koje vidite ovdje su ”islamizirani Armenci.” To su zapravo Armenci koji su postali muslimani. Ovih dana svako može doći u crkvu. Nema nikakvih problema. Bilo ko može doći i prisustvovati liturgiji. Nema tu nikakvih problema”, zaključio je predstavnik armenske pravoslavne crkve, Gafur Turkay.

U Diyarbakiru su nekada uz Turke živjeli i Armenci, Jezidi, Sirijci, Asirci i Kaldejci, a zaključana vrata nekih crkava danas svjedoče da toga više nema. 

Ipak, obnovljena crkva svetog Grigorija je nada mnogima da stvari idu nabolje.

Izvor: Al Jazeera