Talibani pokreću proljetnu ofanzivu

Ofanziva će biti usmjerena i na zvaničnike na vlasti u Kabulu, kao i obavještajne službe, vojsku i policiju u Afganistanu (EPA)

Tradicionalna proljetna ofanziva talibana trebala bi početi u petak i biti usmjerena prvenstveno na strane vojnike i diplomate koji još rade u Afganistanu, objavila je u srijedu pobunjenička organizacija, a prenose svjetske agencije.

„Glavne mete te operacije nazvane ‘Azm’ bit će strani državljani, naročito njihove stalne vojne baze, njihovi obavještajni i diplomatski centri“, saopćili su talibani.

Ofanziva će biti usmjerena i na zvaničnike na vlasti u Kabulu, kao i obavještajne službe, vojsku i policiju u Afganistanu, upozorili su pobunjenici, ustvrdivši kako žele sačuvati „život i imovinu civila“.

„Islamistički borci koji budu nemarni i čije operacije dovedu do smrti civila bit će kažnjeni u skladu s islamskim zakonom i pravilima džihadista“, dodali su pobunjenici koji su u prošlosti odbijali preuzeti odgovornost za napade u kojima je bilo civilnih žrtava.

Prvo proljeće bez NATO-a

Talibani svake godine u proljeće pokreću ofanzivu protiv stranih snaga koje su ih protjerale s vlasti krajem 2001. i njihovih saveznika iz afganistanskih redova.

Afganistanske snage prvi put su ove godine same izložene napadima na početku tog razdoblja budući da je misija NATO-a u zemlji (ISAF) završila svoje operacije prošlog decembra.

Sjevernoatlantski savez ipak je u ovoj državi zadržao 12.500 vojnika, od kojih 9.800 Amerikanaca, uglavnom u ulozi obučavanja afganistanskih snaga.

Izvor: Agencije