Svijet obilježava Dan planete Zemlje

Rastu opasnosti zbog razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena (EPA)

Međunarodni Dan planeta Zemlje bit će obilježen danas diljem svijeta različitim manifestacijama u cilju skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprječavanja negativnih posljedica po životnu sredinu.

Cilj obilježavanja tog datuma je upozorenje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, ekosustavima i urbanim zonama, uslijed razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

Ovaj značajan datum se obilježava kako bi svjetska populacija postala svjesna svoje odgovornosti prema planetu na kojem živi i tako smanji negativan utjecaj na životnu sredinu.

Dan planeta Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD-u, nakon ekološke akcije, a obilježava se diljem svijeta od 1992. godine, kada je na Konferenciji Ujedninjenih naroda o životnoj sredini u Rio de Janeiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja, prenosi Tanjug.

Izumiranje vrsta

Diljem svijeta se danas organiziraju brojne akcije i manifestacije koje za cilj imaju podizanje razine ekološke svijesti, educiranje i motiviranje građana da se aktivno uključe u borbu za očuvanje planeta Zemlje.

Stručnjaci upozoravaju da je pored industrijskog i tehnološkog razvoja, čovek svojim djelovanjem doveo do dramatičnog zagađenja životne sredine.

Biolozi upozoravaju da je veliki broj biljnih i životinjskih vrsta diljem svijeta pred izumiranjem, što ozbiljno dovodi do narušavanja čitavog ekosustava i biološke raznolikosti.

Kao ključne uzroke izumranja vrsta, biolozi navode uništavanje staništa ljudskom aktivnošću, nekontroliranu eksploataciju svih izvora Zemlje i njezinog biljnog i životinjskog svijeta kao i zagađenje životne sredine.

Izvor: Agencije