Studija: Cjepivo MPR i autizam nisu povezani

Gastroeneterolog Andrew Wakefield objavio da cijepljenje 12 djece cjepivom MPR kod njih uzrokovalo crijevnu reakciju koja je dovela do autizma (Al Jazeera)

Studija u koju je bilo uključeno više od 95.000 djece pokazala je da ne postoji veza između cjepiva MPR (protiv ospica, zaušnjaka i rubeole) i autizma kod djece, rekli su naučnici, a objavio je britanski Guardian.

Ova studija posljednje je istraživanje koje protivrječi nalazima gastroeneterologa Andrew Wakefielda. On je 1998. radio u londonskoj bolnici Royal Free i objavio je u stručnom časopisu britanske medicinske struke The Lancet studiju u kojoj je zaključio da je cijepljenje dvanaestoro djece cjepivom MPR kod njih uzrokovalo crijevnu reakciju koja je dovela do autizma.

Britanska štampa nekritično je prenijela tvrdnje iz te studije i uzrokovala histeričnu reakciju koja se proširila po cijelom svijetu, pišu agencije.

Nijedan naučnik nije uspio dobiti rezultate do kojih je Wakefield svojom studijom došao, a kasnije se ispostavilo da je uzorke krvi djece za svoju studiju uzeo na brzinu od gostiju na rođendanskoj zabavi svog sina, plaćajući im po pet funti za uzorak.

Nakon godina istraga, sudskih tužbi, polemika u medijima i optužbi, The Lancet je povukao nezapamćen potez povlačenja 12 godina starog članka (od čijeg autorstva je svih 13 suradnika Wakefielda u međuvremenu odustalo i tražilo da se njihovo ime briše) kao “pogrešnog” i “lažnog”.

Vjerovanje da su cjepivo MPR i autizam povezani razlog je zbog kojeg mnogi roditelji još i danas ne cijepe svoju djecu.

Epidemija ospica

Velika studija objavljena u jednom od vodećih medicinskih magazina u svijetu zaključila je da ne postoji ta povezanost što neće začuditi većinu naučnika koji već 17 godina uvjeravaju roditelje u sigurnost cjepiva otkako je objavljeno sada diskreditirano Wakefieldovo istraživanje.

Zbog straha roditelja i njihove odluke da ne cijepe djecu pojavila se epidemija ospica u više zemalja, a među njima i u državama regije.

Studija je objavljena u Jamau (Journal of the American Medical Association). Cilj je bio utvrditi hoće li djeca koja imaju stariju braću ili sestre s autizmom i stoga su grupi sa povećanim rizikom, imati veću vjerovatnost razvoja tog poremećaja nakon primanja cjepiva MPR.

Nije utvrđena nikakva povezanost između cjepiva i autizma, čak ni kod djece s visokim rizikom.

Studija uključuje anonimne podatke 95.727 privatno osigurane djece širom SAD-a od kojih dva posto ima starijeg brata ili sestru s poremećajem iz autističnog spektra.

Praćenje djece u toj studiji, koju su finansirale institucije američke vlade, pokazalo je da je dijagnosticiran autizam kod njih 994 i to s većim udjelom (6,9 posto) u grupi visokog rizika gdje su djeca čija starija braća ili sestre imaju autizam nego među većinom (0,9 posto).

Međutim, jesu li primili cjepivo MPR ili ne, nije imalo ulogu.

Izvor: Agencije