Snimak neuspješnog lansiranja ruske rakete

Neuspješno lansiranje projektila "OTR-21 tačka" dogodilo se u blizini Donjecka (Screenshot / YouTube)

Na Internetu se pojavio videosnimak neuspješnog lansiranja rakete S-300 u jednoj vojnoj bazi negdje u Rusiji, piše danas britanski list Daily Mail.

Na videosnimku u trajanju od minut vidi se raketa kako uzlijeće, praćena manjim oblakom dima, i ubrzo zatim se obrušava na zemlju, uz povike onih koji su posmatrali lansiranje, navodi agencija Tanjug.

Nekoliko sekundi kasnije, raketa nestaje iz vidnog polja, a čuje se snažna eksplozija.

Pokušaj zataškivanja

Snimak koji je procurio, prema ocjeni britanskog lista, bit će donekle udarac za predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji je, kako list navodi, u protekloj godini za 33 posto povećao izdvajanja iz budžeta za vojsku.

Incident se dogodio ne tako davno poslije slične nesreće u kojoj je, kako navodi britanski list, poginulo šest ruskih balističkih tehničara.

Neuspješno lansiranje projektila “OTR-21 tačka” dogodilo se u blizini Donjecka, a vjeruje se da je raketa bila usmjerena ka ukrajinskim vojnim snagama, piše Daily Mail.

Druga raketa je uspješno lansirana nekoliko sekundi kasnije.

Snimak tog događaja, koji se odigrao prije nekoliko mjeseci, ali su, kako navodi britanski list, zvaničnici pokušali da ga zataškaju, objavljen je na društvenim mrežama.

Izvor: Agencije