Rusima odgovara ukidanje sankcija Iranu

Lavrov: Iran je davnašnji partner Rusije, u osnovi naših odnosa je tradicija prijateljstva i dobrosusjedstva (AP)

Skoro ukidanje sankcija Iranu u potpunosti odgovara interesima Rusije i bit će korisno za bilateralne ekonomske odnose, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Iran je davnašnji partner Rusije, u osnovi naših odnosa je tradicija prijateljstva i dobrosusjedstva. Uvjereni smo da će smanjenje napetosti oko Irana biti korisno za dvostrane trgovinsko-ekonomske odnose i, u skladu s tim, donijeti osjetne pogodnosti Rusiji“, rekao je Lavrov u intervjuu listu Argumenti i fakti, prenosi agencija Tanjug.

Obaranje cijena

Lavrov je to rekao odgovarajući na pitanje zašto Moskva pomaže Teheranu da se izbavi od sankcija ako to može oboriti cijenu nafte i biti nepovoljno, javlja TASS.

Ruski ministar vanjskih poslova je kazao kako ne postoje nikakve zabrane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za izvoz iranske nafte i plina i da ih „Teheran i sada prodaje državama koje se ne boje nelegitimnih zapadnih restrikcija, a i onima koji su uspjeli da se ‘sporazumno’ dogovore sa Washingtonom“.

„Regija Bliskog istoka i sjevera Afrike sada doživljava period velikih potresa, vezanih, između ostalog, i za aktiviranje ekstremističkih i terorističkih snaga, sa jačanjem međuetničkih i međukonfesionalnih nesuglasica“, rekao je Lavrov, dodajući da je „požar zahvatio Siriju, Irak, Jemen, Libiju“ i da je „nemirno u mnogim drugim zemljama“.

Prema njegovim riječima, pogoršavanje stanja moglo bi imati veliki negativan utjecaj na međunarodnu stabilnost i interese mnogih država, uključujući Rusiju, čije su „južne granice sasvim blizu“.

Lavrov je, također, rekao kako Moskva „dosljedno povlači poteze za političko rješavanje konfliktnih situacija i rješenje mnogobrojnih problema regije i doprinosi uspjehu odgovarajućih multilateralnih napora“.

Izvor: Agencije