Novinarima Al Jazeere opet odgođeno suđenje

Suđenje dvojici novinara Al Jazeere u Egiptu ponovo je odgođeno. Mohamed Fahmy i Baher Mohamed lažno su optuženi za podršku zabranjenom pokretu Muslimanska braća, kojeg su tamošnje vlasti nakon vojnog udara proglasile terorističkom organizacijom.

Novo ročište održat će se za šest dana. Tužilaštvo i dalje ostaje pri svojim dokazima, među kojima su i novinarski izvještaji koji bi trebali pokazati da su dvojica Al Jazeerinih novinara ugrozili egipatsku nacionalnu sigurnost.

Članovi stare komisije, koji su sastavili izvještaj, svjedočili su da uopće nisu vidjeli navedene dokaze, niti da se sjećaju šta su dvojica novinara pisala tokom izvještavanja iz Egipta.

Članovi nove komisije imaju zadatak da pregledaju sav dokazni materijal.

Odluka Kanade

Vlada Kanade ranije je objavila kako će izdati pasoš Al Jazeerinom novinaru Mohamedu Fahmyju koji  u Egiptu ostaje pod kaucijom dok čeka suđenje za pomaganje „terorističkoj organizaciji“.

Fahmy, rođen u Egiptu i naturalizirani kanadski državljani, pušten je iz zatvora u februaru.

Njegov originalni pasoš oduzet mu je prilikom zatvaranja 2013. godine, no kanadska Vlada je odbijala izdati mu novi, navodeći njegove uvjete boravka na slobodi pod kaucijom.

Kanadski ministar za imigraciju Chris Alexander naveo je u saopćenju: „Nakon intervencija koje su u proteklih nekoliko sedmica izvršili zvaničnici Vlade u ime g. Fahmyja, mi smo sada u poziciji da izdamo g. Fahmyju novi pasoš uprkos zakonskim problemima i restrikcijama na putovanje“.

U saopćenju se ne precizira da li se ono odnosi na kanadske ili egipatske zvaničnike.

Fahmy se odrekao svog egipatskog državljanstva prošle godine što je bio uvjet za eventualno oslobađanje u Egiptu.

Ispunjavanje formulara i brak

On i još dvojica novinara Al Jazeere – Peter Greste i Baher Mohamed – optuženi su za sudjelovanje u terorističkoj organizaciji i objavljivanje falsificiranih snimaka. Al Jazeera cijelo vrijeme negira navedene optužbe.

Greste je deportovan 1. februara predsjedničkim dekretom nakon što je proveo 400 dana u zatvoru. Tada se vratio u svoj dom u Australiju.

Fahmy je Kanadskoj korporaciji za emitiranje (CBC), putem Skypea iz Kaira u utorak rekao da će kanadski ambasador u Egiptu biti u sudnici tokom njegovog suđenja 22. aprila, iz Kaira je javio Al Jazeerin novinar Daniel Lak.

„Fahmy je kazao kako mu je ambasador rekao da, nakon dolaska u sudnicu, Fahmy može doći u ambasadu kako bi ispunio formulare za novi pasoš“, dodao je Lak.

„Potom će čekati da bude izdat pasoš. Nakon toga će taj dokument iskoristiti kako bi se oženio i otvorio bankovni račun. Njegov originalni kanadski pasoš oduzele su egipatske vlasti kada je bio uhapšen krajem 2013. godine i nikada nije vraćen.“

Izvor: Al Jazeera i agencije