Njemačka i Irak: Strogo kazniti uništavanje i krađu kulturnog blaga

Heiko Thomas je rekao da ISIL želi izbrisati dušu i identitet iračkog naroda (AP)

Njemačka i Irak će zajedno predložiti rezoluciju u maju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, kojom bi se od zemalja članica tražio kazneni progon za one koji uništavaju kulturno blago i krijumčare ukradene predmete iz Iraka.

Njemački i irački čelnici zajednički su odlučili nastupiti kako bi potaknuli međunarodnu zajednicu da pruži pomoć Iračanima u dokumentiranju i očuvanju njihovih historijskih blaga, stoji u saopćenju stalne njemačke misije pri UN-u u New Yorku.

Ovaj pokušaj je reakcija na video snimke koje su objavili pripadnici Islamske države Irak i Levant, a na kojima su prikazani u svojim rušilačkim pohodima kako uništavaju arheološka nalazišta, historijske građevine i iračku kulturnu baštinu.

Duša i identitet

Na snimcima se jasno vidi kako borci ISIL-a uništavaju predmete iz muzeja Mosul, a prikazuju se i njihovi rušilački pohodi u Hatri, mjestu na UNESCO-voj listi svjetske baštine, i drevnom asirskom gradu Nimrudu.

“Uništavanjem vidljivih historijskih i civilizacijskih tragova, pripadnici ISIL-a žele izbrisati dušu i identitet iračkih ljudi”, izjavio je zamjenih njemačkog ambasadora u SAD-u Heiko Thomas.

“Ono što ne unište, švercaju i prodaju izvan Iraka kako bi mogli finansirati svoje terorističke akcije”, dodao je Thomas.

U februaru je Vijeće sigurnosti UN-a već usvojilo rezoluciju kojom se želi spriječiti finansiranje ISIL-a u Iraku i Siriji krijumčarenjem nafte, krađom i preprodajom antikviteta te otkupninama od otmica.

Izvor: Agencije