Mediji: Ministar znao za manu puške Bundeswehra

Ministarstvo odbrane Njemačke je objavilo kako su novi testovi potvrdili sumnje koje već godinama postoje u vezi sa jurišnom puškom G36 (Getty Images)

Bivši njemački ministar odbrane, demokršćanin Thomas de Maiziere, bio je još 2012. godine upoznat sa problemima vezanim za preciznost gađanja automatske jurišne puške G36, koju proizvodi Heckler & Koch, saznaje politički sedmičnik Spiegel.

„Problemi su od veoma velike važnosti za angažman za vojnike Bundeswehra, pošto u razmjeni vatre protivnik na udaljenosti od 200 metara ne može više sigurno biti pobijeđen“, kaže se u jednom dokumentu sa kojim je de Maiziere bio upoznat, prenosi magazin, ukazujući da do kraja njegovog mandata na tom mjestu nisu bile povučene konsekvence.

On je, doduše, naredio dalju istragu, ali se pri opremanju njegovih vojnika, na primjer u misiji u Afganistanu, nije ništa promijenilo, niti je dalja kupovina G36 zaustavljena, prenosi magazin, navodeći da je čak u aprilu 2012. godine, kratko poslije upozorenja, naručeno još 3.770 novih G36.

Proizvođač oružja Heckler & Koch nalazi se već duže vremena pod pritiskom zbog svoje jurišne puške G36, standardnog oružja njemačkih vojnika, koja poslije dugog korištenja, navodno, nije više potpuno spremna „za angažman“.

Poslije više stotina pucnjeva, cijev puške postaje tako vrela da na 300 metara udaljenosti mogućnost pogađanja, odnosno, preciznost, opada na trećinu, piše štampa, podsjećajući da Bundeswehr 15 godina koristi to oružje i da puška nikada nije bila predviđena za permanentnu vatru, pošto je izrađena, uglavnom, od lakog materijala.

Novi testovi

Ministarstvo odbrane Njemačke je objavilo kako su novi testovi potvrdili sumnje koje već godinama postoje u vezi sa G36.

Ministrica Ursula von der Leyen odmah je najavila jednu komisiju koje će se baviti novim saznanjima u vezi sa tom puškom i „još jednom preispitati izvještaje“ o bivšim angažmanima u kojima je bilo to oružje. Ona je je najavila i provjeru da li bi trupe, srednjoročno gledano, možda morale biti opremljene nekom drugom automatskom jurišnom puškom.

Njemački proizvođač naoružanja Heckler & Koch žestoko je reagirao na pritužbe Bundeswehra i Ministarstva odbrane, vezane za probleme sa gađanjem njihovom jurišnom puškom G36, prebacujući Ministarstvu odbrane čak i ciljanu kampanju.

U jednom saopćenju za javnost koje je, prema medijima, „nediplomatski sročeno“ firma saopćava kako je šokirana postupcima Ministarstva i prebacuje im ciljanu kampanju, što je jedan glasnogovornik ministrice odbacio.

Izvor: Agencije