Jačanje armenske zajednice u Istanbulu

Armenska zajednica u Turskoj jedna je od najstarijih kršćanskih zajednica na svijetu, a kako oni danas žive, u Istanbulu je istraživao novinar Al Jazeere Harun Karčić.

Kerim Cancik je zlatar u Istanbulu, etnički je Armenac. Decenijama se bavi ovim poslom i nada se da će ga jednog dana sin naslijediti u tome.

„Ako se čovjek ponaša kako treba i ako nikoga ne ometa, neće ni imati problema u ovoj zemlji. Mi nikakvih žalbi nemamo. S AK partijom na vlasti, sve ide kako treba“, kaže Cancik.

On radi i živi u kvartu Istanbula u kojem ima mnogo Armenaca koji su stara zajednica ovog grada. Nakon osvajanja Istanbula, sultan Mehmed Fatih doveo ih je iz Anadolije, jer su bili poznati trgovci i zanatlije. Neki su činili elitu ovog grada i bili visokopozicionirani u Carstvu.

Danas u Istanbulu imaju svoje škole, vjerske fondacije, ali i sjedište Patrijaršije armenske pravoslavne crkve – jedne od najstarijih kršćanskih zajednica na svijetu. No, brojni Armenci ne prakticiraju svakodnevno svoju vjeru, tako da u crkvi broj svećenika – nadmašuje broj vjernika.

„Jermeni su nekada činili znatnu manjinu u ovoj zemlji. Bili su poznati trgovci, ali i zlatari. Međutim, nakon raspada Osmanskog carstva, brojni su emigrirali u Armeniju, ali i zapadnu Evropu. Danas ih je ostalo svega 45.000“, navodi Al Jazeerin novinar Karčić.

Pokidane veze

Novine AGOS se štampaju  na turskom i armenskom jeziku, a među novinarima ima i Turaka i Armenaca.

„Novine AGOS uspostavljene su 1996. godine. Prošlo je skoro 20 godina. Hrant Dink bio je glavni urednik AGOS-a prije nego što je ubijen. Prvih godina ovdje sam radio s njim. Kako je vrijeme prolazilo, AGOS su postale utjecajne novine. Uglavnom se bavimo zanemarenim identitetom Armenaca u Turskoj“, ističe urednik AGOS-a Yetvart Danyikyan.

Armenci sa kojima smo razgovarali u Istanbulu kažu kako sada, zbog loše ekonomske situacije u Armeniji, mnogo mladih dolazi na privremeni rad u Istanbul. Neki tako ponovo uspostavljaju pokidane veze, sklapaju brakove i jačaju lokalnu armensku zajednicu.

Izvor: Al Jazeera