EU o vojnoj akciji protiv krijumčara

Predloženo je uništavanje brodova korištenih za prevoz migranata (AP)

Lideri država članica Evropske unije (EU) okupljaju se se danas u Briselu da bi razmotrili pokretanje vojne operacije protiv trgovaca migrantima u Libiji, za koje smatraju da su odgovorni za smrt više stotina migranata ove godine u Mediteranu.

U Nacrtu dokumenta u koji je uvid imala agencija AFP, predviđa se “obavezivanje evropskih lidera da preduzmu sistematske akcije na identificiranju, lociranju i uništavanju brodova prije nego što plovila iskoriste trgovci ljudima (migrantima)”.

Istovremeno, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, pozvana je da odmah počne pripreme za moguću sigurnost operaciju i odbrambenu politiku u tom smislu, a u skladu sa međunarodnim pravom, dodaje se u pomenutom Nacrtu, prenosi Tanjug.

Erdogan: Ne potapajte brodove

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je osudio evropske planove koji bi mogli da otvore prostor da brodovi budu uništavani (potapani) dok prevoze migrante.

Erdogan nije bio precizan kako bi to bili uništavani brodovi sa migrantima, već je reagirao na “izjave da Evropa priprema teren za potapanje brodova u Mediteranu, u Egejskom moru dok prevoze migrante i izbjeglice”.

On je dodao da osuđuje pristup uništavanja brodova “ostavljajući (migrante) njihovoj sudbini (smrti)”, prenijela je agencija AP.

U nedjelju je na Mediteranskom moru potonuo brod sa migrantima iz Libije, pri čemu je poginulo najmanje 800 ljudi koji su pokušali da dođu do Evrope.

Izvor: Agencije