Erdogan: ISIL želi uništiti muslimanski svijet

Potrebno je istražiti odakle ISIL-u pristiže novac i oružje, smatra Erdogan (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u do sada najoštrijem napadu na grupu Islamska država Irak i Levant kazao da je ISIL “virus” koji želi da uništi muslimansku zajednicu.

Ankara je proteklih mjeseci više puta kritizirana da ne čini dovoljno da zaustavi napredovanje ISIL-a ka njenim granicama, ali je Erdogan nakon sastanaka sa iračkim predsjednikom Fuadom Masumom rekao da se treba suočiti sa tom grupom.

Grupa Islamska država Irak i Levant “je važan virus koji pokušava da podijeli i uništi ummah”, kazao je Erdogan novinarima u televizijskom obraćanju, iskoristivši izraz za muslimansku zajednicu, prenosi informativna agencija AFP.

Sposobnost ISIL-a

On je rekao da su druge grupe slijedile isti put, ali da se ISIL pokazao sposobnijim za prilagođavanje te ozbiljnim pri korištenju svojih resursa.

“Međunarodna strategija je ključna da se isuši ova močvara. Čak i da je Daesh uništen, nešto drugo će se pojaviti pod drugim imenom”, kazao je Erdogan, iskoristivši pejorativni arapski akronim za ISIL.

“Odakle dolazi njihovo oružje i njihov novac? Moramo se fokusirati na to”, rekao je Erdogan.

Turska je sama bila optužena da je pomagala ISIL-u u ranim danima te grupe, jer su se pokazali kao koristan saveznik u borbi protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kojeg bio Erdogan rado vidio svrgnutog.

Ipak, Ankara uporno odbacuje te optužbe.

Izvor: Agencije