Dva ratna iranska broda u Adenskom zaljevu

Iranski razarač i pomoćni brod su 8. aprila napustili luku Bandar Abbas (AP)

Dan nakon što je Saudijska Arabija proglasila okončanje operacije zračnih udara i najavila kopnene operacije na položaje šiitskih pripadnika pokreta Husi u Jemenu, Iran je potvrdio kako su njegova dva ratna broda uplovila u Adenski zaljev koji se nalazi u Arapskom moru između Jemena i Somalije.

Iran je istakao kako je 8. aprila 34. mornarička flota sa razaračem i pomoćnim brodom napustila luku Bandar Abbas u južnoj provinciji Hormozgana u Perzijskom zaljevu, prenosi Anadolija.

Ovaj potez Irana uslijedio je nakon što je američka mornarica u ponedjeljak najavila kako je prema pomenutoj regiji uputila nosač aviona “Theodore Roosevelt” s projektilnim razaračem.

‘Američki razlozi’

Glasnogovornik američkog Pentagona izjavio je u utorak kako se “mnogi pitaju da li brodovi idu tamo zbog iranskih brodova”, ali da je to samo jedan od faktora.

U međuvremenu, zapovjednik iranske mornarice admiral Habibollah Sayyari naglasio je svoju “čvrstu odluku da se brodovi Irana zadrže u Adenskom zaljevu.”

U Adenskom zaljevu, koji se nalazi u blizini Jemena, nalazi se i četvrta najveća tranzitna tačka za naftu, što predstavlja strateško mjesto za Bliski Istok kada je riječ o nafti.

Sa druge strane, u Jemenu bjesni građanski rat koji je započeo kada su šiitski pobunjenici zauzeli prijestolnicu te zemlje, Sanu, u septembru prošle godine.

Izvor: Agencije