Borci protiv ebole traže svoja prava

Posljednja žrtva ebole u Liberiji preminula je 27. marta. Od toga datuma, trebala bi proći 42 dana kako bi se zvanično proglasilo da u toj zapadnoafričkoj zemlji više nema smrtonosnog virusa.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od posljedica zaraze ebolom umrlo je više od 10.600 osoba u Sijera Leoneu, Gvineji i Liberiji, dok je više od 25.000 još zaraženo.

Oni koji riskiraju vlastite živote brinući se o bolesnima, platu nisu primili pola godine.

Kollie i Patrick dio su jedinica od 700 ljudi. Na ulicama glavnoga grada Liberije, Monroviji, bore se s ebolom i pružaju pomoć zaraženima.

Kažu da im Vlada Liberije duguje šest plaća za njihov opasan rad na terenu.

“Neki od naših stanodavaca izbacili su nas iz kuća, a na ulicama smo bili ranjivi. Ljudi su nas udaljili od sebe, jer radimo za Jedinicu za tretman ebole. Ne žele se zaraziti, ako se mi zarazimo”, kazala je Kollie.

Patrick je dodao: “Tada je moj porodični život bio riskantan, jer sam radio na riskantnom poslu. Podizao sam pacijente zarežene ebolom na ulici, mrtva, zaražena tijela i nosio ih na krematorij.”

Protest radnika

Zbog neisplate svoje nadnice za strah, odlučili su protestirati.

“Nemamo više strpljenja. Bili smo posvuda i iako su nam prestali plaćati, nisu htjeli čuti za nas. Sada idemo na ulice, mirno ćemo protestirati, nećemo nikoga ozlijediti. Samo želimo ljudima dati do znanja da nam nisu isplatili plaće”, poručio je Patrick.

Liberiju je od svih zemalja zapadne Afrike smrtonosni virus pogodio najjače. Sada se ipak, bilježi veliki pad broja inficiranih ljudi.

Prošle sedmice, Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je da od ukupno 37 slučajeva, 28 zaraženih bilo je u Gvineji, devet u Sijera Leoneu, a nijedan u Liberiji.

Koordinatorica za hitne slučajeve Mariateresa Cacciapuoti je rekla: “Mislim da je krucijalno razumjeti da se intervenirati mora kada je situacija kritična i treba se prilagoditi situaciji kada virus napreduje. Sada znamo da nemamo nove slučajeve, imali smo ih nekoliko prošloga mjeseca. Broj pacijenata i osoba na koje se sumnja da su zaražene se nevjerovatno, uveliko smanjio. Tako da je vrijeme da prijeđemo u drugu fazu, i prihvatimo strategiju ministarstva zdravstva.”

Liberijska vlada, ubuduće želi spriječiti slične masovne zaraze i ulagati u poboljšanje zdravstvenog sistema zemlje.

Izvor: Al Jazeera