Pogubljena 24 kritičara ISIL-a u Kirkuku

Pripadnici ISIL-a izvode masovne egzekucije od početka ofanzive grupe protiv iračkih snaga u junu prošle godine (Arhiva)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) ubila je najmanje 35 osoba u dva odvojena slučaja masovnih ubistava u Iraku, navode lokalni izvori Al Jazeere.

Oni navode da su pripadnici ISIL-a, grupe koja kontrolira velike teritorije na zapadu i sjeveru Iraka, ubili 24 sunita, inače kritičara ISIL-a, u provinciji Kirkuk, uključujući sedam čelnika nekoliko različitih plemena.

Navodi se kako su ubijeni bili glasni protivnici oružane grupe, ali nisu bili pristalice zvaničnih vlasti u Bagdadu.

U odvojenom incidentu, pripadnici ISIL-a su na internetu u ponedjeljak objavili fotografije koje navodno pokazuju ubistva 11 osoba za koje se vjeruje da su šiitski borci iz Narodnih mobilizacijskih snaga koje su formirane nakon poziva šiitskog lidera, ajatolaha Alija al-Sistanija, na borbu protiv ISIL-a.

Fotografije, za koje ISIL navodi da su napravljene u provinciji Salahuddin, pokazuju 11 zatvorenika u narandžastim kombinezonima kako kleče ispred boraca koji su potom pucali po njima. Lokalni izvor navodi kako su snimci u skladu sa izvještajima o ubistvima šiitskih zatvorenika prošle sedmice.

Pripadnici ISIL-a izvode masovne egzekucije od početka ofanzive grupe protiv iračkih snaga u junu prošle godine, tokom koje su zadobili kontrolu nad većim dijelom zapadnog Iraka, uključujući gradove Mosul, Tikrit i Fallujah.

Masovne grobnice

Grupa je ubila skoro 1.700 šiitskih zatvorenika u jednom od najbrutalnijih masakra koji se desio u vojnoj bazi Kamp Speicher nedaleko od Tikrita. Iračke snage, koje su preuzele kontrolu nad tim područjem, pronašle su najmanje 12 masovnih grobnica sa tijelima ubijenih šiita.

Pored Iraka, ISIL je zauzeo i veće teritorije u Siriji gdje je smaknuo blizu 900 muškaraca i dječaka iz sunnitskog plemena Shaitat nakon što su oni neuspješno pokušali istjerati pripadnike ove grupe iz područja gdje žive u ljeto 2014. godine. Tijela 230 muškaraca i dječaka pronađena su u masovnoj grobnici u sirijskoj provinciji Deir Ezzor.

Videosnimci ubistava, koje je ISIL objavio na internetu, prikazuju kako se borci ove grupe rugaju onima koji će potom biti ubijeni.

Politika medijske kuće Al Jazeera je da ne objavljuje videosnimke ISIL-a.

Izvor: Al Jazeera