Počela nova faza intervencije u Jemenu

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom saopćila je da je operacija Oluja odlučnosti završena i da započinje nova operacija pod nazivom Obnova nade, u borbi protiv pokreta Husi koji je u Jemenu zauzeo velike dijelove teritorija.

Saudijski mediji su u utorak izvijestili da je koalicija ostvarila zadane vojne ciljeve, te da je u toku nova operacija usmjerena na zaštitu civila i borbu protiv ‘terorizma’.

Saudijsko Ministarstvo odbrane je ranije saopćilo da je u zračnoj kampanji u potpunosti uništeno teško naoružanje pobunjenika iz pokreta Husi, kao i balističke rakete. Istovremeno, uvedena je restrikcija zračnog prostora u Jemenu i uklonjene su sve eventualne prijetnje Saudijskoj Arabiji i susjednim zemljama.

Odluka kralja Salmana

Kralj Saudijske Arabije Salman Abdulaziz, naložio je ranije u utorak slanje elitne kopnene jedinice u Jemen.

Jedinica se šalje u okviru vojne ofanzive na položaje militantne grupe Husi koju je Saudijska Arabija započela krajem marta, a na poziv jemenskog predsjednika Abd Rabbuha Mansoura Hadija koji je napustio zemlju.

Kralj Salman izdao je kraljevski dekret o pridruživanju snaga nacionalne garde ofanzivi koja je do sada bila ograničena na zračnu i pomorsku.

Ofanzivi su se u proteklih mjesec dana pridružili saveznici iz zemalja Perzijskoj zaljeva, Sjedinjene Američke Države i mnoge druge zemlje.

Husi ofanzivu nazivaju neopravdanom “saudijsko-američkom agresijom”. Arapske zemlje osuđuju Iran za napredovanje šiitske grupe u Jemenu.

Gotovo hiljadu poginulih

U sukobima koji su u Jemenu izbili krajem marta između šiitskih pobunjenika i snaga lojalnih predsjedniku Hadiju dosad su poginule 944 osobe, a povrijeđeno je njih 3.487, saopćila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U saopćenju te organizacije Ujedinjenih naroda se navodi da se taj broj žrtava temelji na podacima zdravstvenih ustanova u Jemenu, ali bi stvarni broj mogao da bude značajno veći jer puno ljudi uopće ni ne dospje do bolnice na liječenje, prenijela je agencija AFP.

U prethodnom izvještaju WHO-a, objavljenom prošlog petka, broj žrtava sukoba u Jemenu je iznosio 767, a broj povrijeđenih 2.906. Sve brojke koje objavljuje WHO obuhvaćaju i civile i borce.

Jemen je zahvaćen sukobima otkad su prošle godine šiitski pobunjenici Husi, koji imaju podršku Irana, zauzeli jemensku prijestolnicu Sanu.

Prošlog mjeseca je koalicija arapskih zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom pokrenula zračne udare na položaje pobunjenika, uz obećanje da će vratiti na vlast odbjeglog predsjednika Hadija, koji je pobjegao u Rijad pošto su se pobunjenici približili njegovom skloništu u gradu Aden.

Izvor: Agencije