Kapetan potonulog broda optužen za ubistva

Predstavnici UNHCR-a i IOM-a razgovarali su s većinom od 27 preživjelih koji su stigli u Kataniju (EPA)

Italijanski tužitelji optužili su tuniskog kapetana pretrpanog broda sa imigrantima koji je potonuo kod libijske obale za višestruko ubistvo iz nehata.

Kapetan i jedan Sirijac, navodno član posade broda, odvojeni su od grupe 27 preživjelih koji su stigli u sicilijansku luku Katanija u ponedjeljak navečer.

„Izvršili smo dva naloga za hapšenje osumnjičenih za trgovinu ljudima, riječ je o kapetanu broda koji je potonuo i članu posade. Obojicu smo optužili za provođenje nelegalnog doseljavanja, a kapetan je također optužen za višestruko ubistvo iz nehata“, naveo je tužitelj Rocco Liguori.

Optužnice su objavljene u vrijeme kada je otkriveno više detalja fatalnog incidenta u kojem je najmanje 800 osoba poginulo.

„Migranti su bili nagurani u ovom ribarskom brodu… Nekoliko stotina njih je bilo natjerano u brodsko skladište na najnižem nivou broda. Bili su zaključani i nisu mogli izaći na više nivoe. Nekoliko stotina migranata je bilo zatvoreno na drugom nivou, dok je na vrhu, pod ceradom, također bilo nekoliko stotina osoba“, kazao je drugi italijanski tužitelj Giovanni Salvi.

Strašni podaci

U nedjeljnoj pomorskoj nesreći u Sredozemlju poginulo je 800 ljudi, kazali su u utorak na Siciliji predstavnici UNHCR-a i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) nakon razgovora s preživjelima, prenose agencije.

„Može se reći da je poginulo 800 ljudi“, rekla je Carlotta Sami, glasnogovornica UNHCR-a u Italiji, a potom je glasnogovornik IOM-a Flavio Di Giacomo potvrdio tu procjenu.

Predstavnici UNHCR-a i IOM-a razgovarali su s većinom od 27 preživjelih koji su se iskrcali u sicilijanskoj luci Kataniji oko ponoći.

„Saslušali smo njihove priče, bilo je nešto više od 800 ljudi na brodu, djece od 10, 12 godina. Bilo je Sirijaca, oko 150 Eritrejaca, Somalaca.. Krenuli su u subotu oko 8:00 sati iz Tripolija“, kazala je Sami.

„Preživjeli su iz Malija, Gambije, Senegala, Somalije, Eritreje i Bangladeša“, pojasnila je. Oni su odvedeni u prihvatne centre na tom području.

Švercovanje ljudima

Italijanske vlasti uhapsili su dvoje preživjelih, rekao je ministar unutrašnjih poslova Graziano Delrio nakon što su preživjeli stigli na Siciliju.

Delrio je rekao da je državni tužitelj odredio hapšenje te dvojice, od kojih je jedan navodno bio kapetan broda, a drugi pomoćnik.

Njih dvojica su uhapšeni pod sumnjom da su švercovali ljude.

Izvor: Agencije