Bivši član iračke tajne službe bio glavni strateg ISIL-a

Tek nakon što je Bakr upucan postalo je jasno da do tada nije ostavljao nikakve tragove iza sebe i da je radio u tajnosti (Spiegel-Screenshot)

Haji Bakr je navodno bio glavni vođa i ‘mastermind’ grupe Islamska država Irak i Levant i on je navodno napravio plan preuzimanja vlasti u Siriji, piše Spiegelov novinar Christoph Reuter.

Haji Bakr je bio najvažniji strateg ISIL-a, a religiju je samo koristio kao sredstvo za krajnji cilj, a to je uspostava vlasti u Iraku i Siriji.  

Većina ljudi ga je poznavalao kao čovjeka sa bijelom bradom, navodi se u Spiegelovom tekstu, a jedan od političara u Siriji ga se sjeća kao Abu Bakr al-Iraqi.

Rad u tajnosti

Tek nakon što je upucan početkom 2014, postalo je jasno da do tada nije ostavljao nikakve tragove iza sebe i da je radio u tajnosti.

On je, po navodima Spiegela, najutjecajniji strateg ISIL-a do sada i poznat je kao ‘arhitekta’ te organizacije.  

Njegovo pravo ime je bilo Samir Abed al-Mohammed al-Khleifawi, a nekada je radio za iračku tajnu službu i bio visoko pozicioniran.

Nakon pada Saddama Husseina on je nestao.

Kada su pobunjenici ušli u njegovu kuću nakon što su ga ubili, navodi Spiegel, našli su planove iz kojih se vidi kako je Haji Bakr planirao osvojiti Sjevernu Siriju.

Iz ovih planova se navodno dalo zaključiti kako je ISIL ustvari, pod vodstvo Haji Bakra, postala najvažnija terorstička organizacija.

Spiegel je navodno u posjedu tih dokumenata.

Kompleksnost dokumenata

Dokumenti su navodno pisani rukom  i jako su kompleksni.

“Ovako nešto nismo do sada nikada vidjeli“, kazao je Radwan Qarandel, lokalni vođa pobunjenika.

Jedan dio dokumenata objašnjava kako će biti otvorene špijunske kuće u svim selima i gradovima širom Sirije, nađene su i organizacione šeme u slučaju da se dođe u konflikt sa drugim tajnim organizacijama.

Dokumenti opisuju planove ISIL-a za otmicu raznih ličnosti i ubistva, kao preliminarna faza za osvajanje Iraka i Sirije.

Haji Bakr se navodno vodio jednim citatom prezijskog alhemičara  Jabir Ibn Hayyana: “Cilj je sviju prevariti, osim onih koji su Bogu dragi“.

Izvor: Agencije