Američki nosač aviona plovi ka Jemenu

U regiji se već nalazi devet američkih brodova (EPA)

Američki nosač aviona Theodore Roosevelt ide prema vodama Jemena, gdje će se pridružiti drugim američkim brodovima spremnim da presretnu bilo koji iranski brod koji nosi oružje pobunjenim Husijima u Jemenu, javio je AP pozivajući se na neimenovani izvor mornarice SAD-a.

Američka mornarica povećava svoje prisustvo u Adenskom zaljevu i južnom Arabijskom moru usred izvještaja da konvoj iranskih brodova možda ide prema Jemenu da naoruža Husije.

Husi se bore protiv jemenske vlade u naporu da preuzmu kontrolu nad zemljom, podsjetio je AP.

U regiji se već nalazi devet američkih brodova, uključujući krstarice i razarače, rekao je neimenovani izvor.

Civilne žrtve

U međuvremenu, broj civilnih žrtava u bombardiranju vojne baze u jemenskoj prijestolnici Sani dostigao je 46, a više od 300 je ranjenih, saznaje Al Jazeera.

Saudijska Arabija predvodi alijansu zemalja u bombardiranju šiitskih Husija i armijskih jedinica, lojalnih bivšem predsjedniku Ali Abdullahu Salehu.

Bombe su udarile u baze na planini Faj Atan, pored oblasti Hada, gdje se nalazi predsjednička palata i mnoge ambasade, poslije čega se pojavio debeo stub dima, prenose agencije.

Eksplozija je, također, oštetila i sjedište televizije Jemen Today, koja je u vlasništvu bivšeg predsjednika Saleha, gdje je ranjeno i nekoliko osoba, a signal prekinut.

Reuters javlja da je jedan saudijski graničar ubijen i da su dva vojnika ranjena od minobacačke vatre iz Jemena. Od početka bombardiranja Jemena, ubijeno je nekoliko pripadnika saudijskih vojnih snaga.

Izvor: Al Jazeera i agencije