Nađena druga crna kutija aviona Germanwingsa

Vlasti se nadaju da će doći do više tragova o katastrofi sada kada je pronađena druga crna kutija (AP)
Vlasti se nadaju da će doći do više tragova o katastrofi sada kada je pronađena druga crna kutija (AP)

Pronađena je druga crna kutija iz aviona Germanwingsa koji je srušen prošle sedmice u francuskim Alpama, potvrdila je francuska policija, prenosi Reuters.

Francuski državni tužilac Brice Robin na konferenciji za novinare je rekao da su istražioci pronašli crnu kutiju nakon devet dana, ukopanu na „mjestu koje je već nekoliko puta istraženo“.

Dodao je da je snimač podataka sa leta „u potpunosti crn“ budući da je izgorio, ali da je „moguće da je upotrebljiv“.

Na konferenciji je navedeno i da su istražioci identificirali dijelove tijela 150 ljudi koji su bili u avionu. 

Vlasti se nadaju da će doći do više tragova o katastrofi pošto je prva crna kutija koja je snimala razgovor u kokpitu ukazala da je kopilot Andreas Lubitz odgovoran za pad aviona, prenose agencije.

Istovremeno su njemački tužioci saopćili da je kopilot aviona Germanwingsa istraživao metode samoubistva i sigurnost vrata u kokpitu nekoliko dana prije nesreće.

Šta je Lubitz pretraživao na internetu

Tužioci iz Dusseldorfa rekli su u četvrtak da su istražioci u stanu Andreasa Lubitza pronašli tablet te da su uspjeli izvući podatke o tome šta je kopilot pretraživao na internetu od 16. do 23. marta.

Glasnogovornik tužilaštva Ralf Herrenbrueck rekao je da su pojmovi koje je pretraživao uključivali medicinske tretmane i metode samoubistva.

Posljednji dan, kopilot je pretraživao pojmove kao što su vrata kokpita i njihova sigurnost. 

Avion na letu od Barcelone do Dusseldorfa pao je u francuskim Alpama, a u nesreći je poginulo 150 putnika i članova posade.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO