Astronauti iz svemira snimili tajfun Maysak

Snimak tajfuna Maysaka iz svemira [ISS HD Earth Viewing Experiment]

Dvoje astronauta Međunarodne svemirske stanice je na društvenim medijima podijelilo snimke tropske oluje koja putuje prema Filipinima.

Maysak je proglašen tajfunom 5. kategorije, zbog čega je filipinska vojska stavljena u stanje pripravnosti.

Očekuje se da će pogoditi kopno u sljedeća tri dana, prenosi Fena.

Dok se kretala preko Pacifičkog okeana, vjetrovi oluje dosezali su brzinu od više od 225 kilometara na sat.

‘Jaka oluja’

“Ovo je vrlo jaka oluja i zadržat će snagu dok se približava, premda očekujemo da će nešto oslabiti”, rekla je Esperanza Cayanan, službenica meteorološkog zavoda.

Predviđa se da će tajfun nanijeti štete usjevima riže i kukuruza u centralnim i sjevernim dijelovima Filipina, no ta će šteta najvjerovatnije biti minimalna, jer je sjetva riže završila u februaru.

Meteorolozi vjeruju da će Maysak oslabiti i postati tajfun 2. kategorije dok dostigne filipinsko kopno te da će se raspršiti ubrzo nakon prelaska preko Filipina.

Izvor: Agencije


Povezane

Najmanje pola miliona ljudi napustilo je najranjivije dijelove istočnih i centralnih Filipina zbog nailaska tajfuna Hagupit. Očekuje se da bi mogao imati razorne posljedice, posebno opasne za one koji su odlučili da ostanu.

Najmanje milion Filipinaca još se nije vratilo kući nakon što su evakuisani iz područja pogođenih tajfunom Hagupit. U nevremenu je poginulo 23 ljudi. Scott Heidler je u Legacpiju, na istoku Filipina, posjetio porodicu koja je dva dana provela u skloništu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO