Khamnei: Iransko nuklearno oružje je mit

Ajatolah Khamnei tvrdi da je SAD izvor prijetnji i opasnosti (AP)

Iranski vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Khamnei poručio je da je iransko nuklearno oružje “mit” kojim se Iran prikazuje kao prijetnja, a da su pravi izvor opasnosti Sjedinjene Američke Države, uoči nastavka pregovora o iranskom nuklearnom programu sljedeće sedmice.

“Stvorili su mit o nuklearnom oružju tako da mogu govoriti da je Islamska Republika izvor prijetnji. Ne, izvor prijetnji je sama Amerika”, poručio je Khamnei, javlja iranska novinska agencija Fars.

“Druga strana nam sistematski i besramno vojno prijeti. Čak i da ne prijete otvoreno, morali bismo biti pripravni”, kazao je Khamnei u obraćanju vojnim zapovjednicima, prenosi Hina.

Istovremeno, zamjenik komandanta Revolucionarne garde Irana, Husein Selami, tvrdi da Teheran neće dozvoliti strancima inspekcije iranskih vojnih baza jer bi to predstavljalo okupaciju i nacionalno poniženje, javlja Anadolija.

On je poručio da Iran nikada neće postati “raj za špijune”.

Khamnei je ranije izjavio da okvirni sporazum Irana i šest svjetskih sila nije garancija da će finalni sporazum biti postignut do kraja juna.

“Ono što je urađeno do sada ne garantira sporazum, niti njegov sadržaj, čak ni da će pregovori biti nastavljeni do kraja”, rekao je Khamnei, koji ima konačnu riječ po svim državnim pitanjima.

Okvirni sporazum

On je kazao da je uvijek podržavao i da i dalje podržava iranski pregovarački tim, iako nikad nije dobrim smatrao pregovore sa SAD-om.

“Pozdravljam svaki sporazum koji štiti interese i dostojanstvo države, ali da nemamo nikakav sporazum je mnogo časnije nego sporazum kojim su interesi i dostojanstvo države narušeni”, rekao je Khamenei.

Početkom mjeseca su Teheran i šest sila postigli dogovor o okvirnom sporazumu, koji treba biti finaliziran do kraja juna, a kojim se ograničava nuklearni program Irana u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija, prenio je AFP.

Vrhovni vjerski vođa Irana je dodao da smatra da međunarodne sankcije prema Iranu moraju biti ukinute istog dana kada sporazum bude postignut, a ne pola godine ili godinu kasnije.

Sjedinjene Američke Države poručile su ranije ovog mjeseca da će se moguće ukidanje sankcija Iranu, nametnutih zbog njegovog nuklearnog programa, provoditi “postepeno”, nakon što se postigne konačan dogovor između Teherana i svjetskih velesila.

“Sankcije će biti ukinute postepeno i pod uvjetom da se može provjeriti da Iran poštuje svoje obaveze, u skladu s potpunim i konačnim akcijskim planom”, koji mora biti potpisan do 30. juna, rekao je glasnogovornik State Departmenta, Jeffrey Rathke.

Izvor: Agencije