Spriječeni mogući napadi u Australiji

U akciji je sudjelovalo najmanje 200 policajaca, a istraga je trajala više mjeseci (EPA)
U akciji je sudjelovalo najmanje 200 policajaca, a istraga je trajala više mjeseci (EPA)

Australska policija objavila je u subotu da je uhitila pet muškaraca, među kojima dvojicu osumnjičenih, koji su navodno namjeravali izvesti “terorističke akcije” u Melbourneu, posebice na nacionalnoj komemorativnoj svečanosti 25. travnja.

U okviru te operacije antiteroristička postrojba izvela je premetačine u Melbourneu, na jugoistoku Australije.

Dva muškarca od 18 godina uhićena su zbog aktivnosti povezanih s terorizmom, objavila je policija.

U akciji je sudjelovalo najmanje 200 policajaca, a istraga je trajala više mjeseci.

Planirani napadi na policajce

“Procijenjeno je da su njih dvojica vršila pripreme za terorističke akcije u Melbourneu koje su obuhvaćale napade na policajce”, objavila je u zajedničkom priopćenju Australska savezna policija (AFP) i policija države Victorije čiji je glavni grad Melbourne.

Terorističko planiranje za koje se sumnjiči tu dvojicu “obuhvaćalo je napad tijekom svečanog obilježavanja stogodišnjice Dana ANZAC-a”, dodaje se u priopćenju.

Dan ANZAC-a,  po imenu vojničkih korpusa Australije i Novog Zelanda, obilježava se 25. travnja svake godine u Australiji, na Novom Zelandu i u drugim zemljama na Pacifiku.

Obilježava se godišnjica krvave bitke na Galipolju između Australaca i Novozelanđana s jedne te otomanske vojske s druge strane,1915. godine.

Pronašli mač i nož

Viši australski policijski dužnosnici potvrdili su kako su tokom pretresa našli hladno oružje, uključujući mač i nož, te da su uvjereni kako je prijetnja postojala.

“U ovoj fazi nemamo informacije je li bilo planirano odrubljivanje glava, ali bilo je obavijesti i o napadu na policiju. Neki dokazi koje smo prikupili s nekoliko mjesta i neke druge informacije koje smo imali, navode nas da vjerujemo kako su u ovom posebnom slučaju bili inspirirani Islamskom državom Irak i Levant (ISIL)”, rekao je prvi čovjek AFP-a Neil Gaughan, prenosi AP.

Vlada Tonyja Abbotta je podignula razinu upozorenja na terorizam kao odgovor na prijetnje “iznutra” od pristalica grupe ISIL u Australiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO