Erdogan za komisiju o događajima iz 1915.

'Ako sporno pitanje razmatramo izvan historijskih okvira i ispolitiziramo, to bi najviše štetilo Armencima', smatra Erdogan (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako bi politiziranje događaja iz 1915. godine, koje je Europski parlament u posebnoj rezoluciji okarakterizirao kao genocid nad Armencima, najviše štete nanijelo samim Armencima.

Erdogan je izrazio spremnost da se formira zajednička komisija koja bi istražila događaje s početka 20. stoljeća.

“Poručujem Armencima da bi, ako to pitanje razmatramo izvan povijesnih okvira i ispolitiziramo, to najviše štetilo njima. Vrlo dobro znamo da cilj onih koji su donijeli ovakve odluke i koji su davali razne izjave o tome, nije da zaštite pravdu i prava Armenaca”, rekao je Erdogan.

Erdogan je podsjetio kako u Turskoj živi gotovo 40.000 Armenaca.

“Osim toga, u Turskoj smo ugostili i Armence koji su izbjegli iz Armenije. Jesmo li im nanijeli nepravdu? Zar ih nismo ugostili? Kako možete onda davati takve izjave?”, upitao je Erdogan.

Predmet spora dugo godina

“Donesite dokumente o tome i da osnujemo zajedničku komisiju. Neka sjednu i neka istraže sve aspekte tog pitanja”, istaknuo je Erdogan, napominjuću da su “vrata Turske za Armeniju i dalje otvorena”.

Sporni događaji iz 1915. godine datiraju iz Prvog svjetskog rata, kada se dio armenskog stanovništva, koji je živio u Osmanskom carstvu, pridružio Rusima koji su upali na turski teritorij i pobunili se. Ti događaji su godinama predmet spora između Armenije i Turske.

Armenski lobi na međunarodnoj sceni radi na prikupljanju podrške za tvrdnju da su Armenci tada bili žrtve genocida, dok Turska smatra da bi ocjenu o karakteru tih događanja trebali dati povjesničari.

Na Rezoluciju Europskog parlamenta, kojom je pružena podrška tvrdnjama armenske strane u vezi sa događajima iz 1915. godine, oštro je reagirala službena Turska.

Rezolucijom o genocidu nad Armencima Europski parlament je pozvao Tursku da “prizna taj genocid”, kao i zemlje članice Europske unije i europske institucije koje to još nisu uradile.

Parlament je velikom većinom usvojio Rezoluciju, neobvezujućeg karaktera, te apelirao na Tursku da podrži proces pomirenja između dva naroda.

U dokumentu se navodi da bi Turska “trebala početi iskrenu javnu debatu o tome da prizna genocid” te da bi ta zemlja trebala “normalizirati odnose s Armenijom”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO