Varoufakis: Grčka odlučna ostati u eurozoni

Grčki ministar financija Yanis Varoufakis potvrdio je kako je njegova zemlja odlučna u namjeri ostanka u eurozoni te da vlada u Ateni odbija i razmatrati mogućnost izlaska iz nje.

Upitan na forumu u Washingtonu što Grčka radi u razgovorima s kreditorima kako bi izbjegla Grexit (izlazak iz eurozone), Varoufakis je odgovorio kako njegova vlada odbija i razmatrati tu opciju.

“Poigravanje s Grexitom je krajnje antieuropski. Naš jedini razumni proeuropski odgovor jeste da provodimo svaki budni trenutak u pokušaju postizanja časnog sporazuma”, istaknuo je grčki ministar.

Varoufakis je, međutim, ukazao kako Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond trebaju imati osnovu za svoj zahtjev za reformama, te podsjetio da prethodni pristup koji je podrazumijevao oštre mjere štednje – nije urodio plodom.

“Probali smo taj lijek, ali nije djelovao”, rekao je Varoufakis, a prenosi AFP.

Poručio je i kako se Grčka ne može jednostavno prilagoditi nekom postojećem sporazumu o svom dugu, koji neće riješiti njene ekonomske probleme.

“Nećemo se posvetiti ciljevima za koje znamo da ih naša ekonomija ne može ispuniti, a zbog politike koju naši partneri neće željeti provesti”, dodao je Varoufakis.

Schaeuble: Nema kreditora izvan EU

“Možete pokušati od Pekinga do Moskve, ali teško ćete naći kreditore izvan Europske unije”, poručio je Varoufakisu njegov njemački kolega Wolfgang Schaeuble nakon što su strahovanja zbog mogućeg bankrota Grčke podigla cijenu zaduživanja te zemlje na međunarodnim financijskim tržištima.

“Grčka mora biti, odnosno mora postati konkurentna. U suprotnom je boca bez dna, a ne možete stalno sipati stotine milijardi u bocu bez dna. To je ključni problem i zbog toga trebate ideju. Do sada mi nije palo na pamet nešto novo. Zato čekamo vijesti od grčke vlade i njenih pregovora s institucijama”, kaže Schaeuble.

Grčke obveznice prodane su po stopi prinosa od 27 posto, u trenutku kada se investitorima zarada od četiri ili pet posto na državnim obveznicama jedne zemlje čini kao prilika koja se ne propušta.

Bez obzira na čvrste stavove Atene, potpuno je jasno da grčka vlada neće dobiti poštedu od MMF-a.

“Odgodu plaćanja MMF-ov odbor nije odobrio u posljednjih 30 godina”, poručila je Christine Lagarde, direktorica MMF-a.

Stoga će Grčka, očito, idućeg mjeseca morati MMF-u platiti ratu od milijardu eura, bez obzira na to što taj novac nema i što će, ukoliko do tada ne postigne dogovor s kreditorima, vjerojatno proglasiti bankrot.

Tsipras vjeruje u dogovor sa kreditorima

Prethodno je grčki premijer Alexis Tsipras rekao za Reuters kako je “čvrsto uvjeren” da će njegova vlada do kraja travnja postići dogovor sa stranim kreditorima iako se ne slažu oko važnih pitanja poput reforme mirovinskog sustava i radnog zakonodavstva.

Naveo je i da je, otkako su počeli razgovori, pronađeno nekoliko točaka oko kojih postoji dogovor, posebno u područjima poput prikupljanja poreza, korupcije te inicijativa da se porezno opterećenje distribuira na one koji mogu plaćati.

No, priznao je da se dvije strane ne slažu o četirima pitanjanjima: radnom zakonodavstvu, mirovinskoj reformi, skoku poreza na dodanu vrijednost te privatizaciji.

Tsipras je to priopćio nakon što su njegovi europski partneri sugerirali kako je malo vjerojatno da će se do idućega tjedna postići dogovor potreban da Grčka osigura međunarodnu pomoć te da toj zemlji prijeti nemogućnost otplate dugova.

“Znam da Europa zna živjeti sa svim neslaganjima, kombinirati svoje dijelove i kretati se naprijed”, rekao je Cipras i dodao kako je uvjeren da “Europa neće odabrati neetične i okrutne financijske ucjene, nego da će se odlučiti za put premošćivanja razlika i stabilnosti”.

Izvor: Al Jazeera i agencije