Sjećanje na stradale u avionu Germanwingsa

U znak sjećanja na 150 ljudi koji su poginuli kada se srušio avion Germanwingsa na letu 4U9525 u francuskim Alpama 24. marta, u katedrali u Koelnu danas je održana komemoracija.

Komemoraciju je predvodio kardinal Reiner Woelki, katolički nadbiskup Koelna zajedno s moderatoricom vestfalijske Evangelističke Crkve Annettom Kurschus, a na njoj se okupilo 1.400 osoba, uključujuči 500 članova porodica žrtava.

“Kancelarka Angela Merkel, francuski ministar u vladi Alain Vidalies i španski ministar unutrašnjih poslova Jorge Fernandez Diaz, prisustvovali su skupu na kojem je glavni govornik bio njemački predsjednik Joachim Gauck”, izvijestio je reporter Al Jazeere Dominic Kane.

Osjećaj bespomoćnosti

Kardinal Woelki poručio je okupljenima da je ljubav snažnija od smrti, a predsjednik Gauck rekao je članovima porodica žrtava da nisu sami.

“I dalje smo u stanju šoka nakon dosad neviđenog događaja koji nas je pogodio 24. marta”, kazao je on.

Dodao je da prisutne povezuje tuga, bol i istovremeno osjećaj bespomoćnosti,

“Isto tako nas povezuje uzajamna podrška, pomoć i to što smo tu jedni za druge”, kazao je Gauck.

On je također pozvao okupljene da se sjete i porodice kopilota za kojeg se vjeruje da je namjerno srušio avion.

 “Mi isto tako znamo… da je 24. mart njegova porodica izgubila nekoga koga su voljeli i koji je za sobom ostavio prazninu u njihovim životima i to na način koji im je teško shvatiti, kao i drugim ožalošćenima”, rekao je njemački predsjednik.

Izvor: Al Jazeera i Agencije


Povezane

Zbog dojave o podmetnutoj bombi na aerodromu Koln-Bonn evakuirano je 126 putnika i šest članova posade.

13 Apr 2015

Podaci prikupljeni iz druge crne kutije, koja je jučer pronađena na jugu Francuske, potvrđuju ranije sumnje da je kopilot Andreas Lubitz namjerno srušio avion Germanwingsa, sa 149 putnika i članova posade.     

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO