Priveden bivši direktor MMF-a

Policija je pretražila dom Rara u potrazi za dokazima (EPA)
Policija je pretražila dom Rara u potrazi za dokazima (EPA)

Bivši čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Rodrigo Rato priveden je u četvrtak navečer, a njegov dom pretražen u istrazi o pranju novca i porijeklu njegovog ličnog bogatstva, javlja Hina.

Rato je već optužen u sklopu dvije korupcijske afere u Španiji.

Njegov dom je u četvrtak policija pretražila u potrazi za dokazima.

Dva dana konzervativna Vlada Mariana Rajoya odbija potvrditi informacije medija prema kojima je taj bivši španski ministar privreden za pranje novca.

Sporni milioni eura

Prema pisanju španskih medija tereti ga se da je protupravno prisvojio novac iskoristivši sporni zakon o poreznoj amnestiji, koji je donijela Vlada Narodne stranke, čiji je on član.

Vlasti su kasnije pokrenule istragu o porijeklu imovine koju je bivši ministar tada prijavio. Sporna su 6,2 miliona eura koje je podigao iz banke Lazard 2011. godine. 

Rato je na čelu MMF-a bio od 2004. do 2007. godine, a naslijedio ga je Dominique Strauss-Kahn, koji se i sam našao u pravosudnim problemima.

Bio je ministar privrede od 1996. do 2004. godine.

Protiv Rata se ranije vodila istraga zbog uloge u propasti španske banke Bankije, koju je država novcem poreznih obveznika morala spašavati 2012.

Izvor: Agencije


Povezane

Španski premijer Mariano Rajoj predstavio je mjere za borbu protiv korupcije, dan nakon što je ministrica zdravstva Ana Mato zbog korupcijskog skandala podnijela ostavku. U obraćanju Parlamentu Rajoy se založio za usvajanje dva zakona – jedan koji ograničava finansiranje političkih stranaka, i drugi – u vezi sa sprečavanjem sukoba interesa u državnim institucijama.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO