Nawras: Iranski digitalni udari na SAD

Podaci pokazuju da Iran pokreće napade iz svoje zemlje, ali i inostranstva, navodi se u studiji (Getty Images)

Nova studija pokazala je da Iran predstavlja sve veću opasnost za američku kompjutersku mrežu.

U studiji se ističe kako iranski digitalni napadi i špijunaža američkih ciljeva postaju sve učestaliji i sofisticiraniji.

Prema ovoj studiji, koju je provela privatna kompanija Nawras specijalizirana za sigurnost informacija u saradnji sa Institutom American Enterprise, porast iranskog informatičkog piratstva ukazuje na to da njihov sistem pokušava pronaći slabu infrastrukturu koja bi mogla biti meta informatičkog napada u budućnosti.

Iranci ‘probili’ zaštićene mreže

Također se navodi da Iran počinje predstavljati sve ozbiljniju informatičku prijetnju za Sjedinjene Američke države i njene saveznike, ističući da je Teheran  značajno poboljšao svoje vještine u oblasti informatike tokom posljednjih nekoliko godina, kao i da je već uspio „probiti“ mreže sa veoma dobrim zaštitnim sistemom u SAD-u i Saudijskoj Arabiji.      

Studija je zasnovana na podacima mreže koja pokriva milione sajtova koje je pokrenula kompanija Nawras, a kako bi izgledali kao stvarni sajtovi, poput onih u bankama, koji bi mogle privući pažnju hakera.

Podaci pokazuju da Iran pokreće napade iz svoje zemlje, ali i inostranstva.

Prema studiji, iranske Vladine kompanije, uključujući i kompanije povezane sa Iranskom revolucionarnom gardom, nude hosting usluge serverima i drugim računarskim sistema na Zapadu kako bi mogli vršiti digitalne napade.

Studija sadrži i upozorenja zvaničnika američke obavještajne službe da je Iran ostvario značajan napredak u svojim informatičkim sposobnostima, uprkos činjenici da su Kina i Rusija najvještije u digitalnom ratovanju.    

Izvor: Al Jazeera