Borba za 15 dolara

Radnici diljem Sjedinjenih Američkih Država (SAD), među kojima je najviše uposlenika restorana brze hrane, održavaju proteste protiv sadašnje satnice u toj zemlji koja iznosi oko sedam do osam dolara, javlja agencija Anadolija. 

Demonstranti su pod sloganom “Borba za 15 dolara” izašli na ulice kako bi tražili da američke vlasti minimalnu satnicu povećaju na 15 dolara.

Protesti radnika su održani u oko 230 američkih gradova uključujući Chicago, Denver, Washington, Pittsburgh, Los Angeles, Albany, Seattle i New York, kao i u nekoliko univerzitetskih kampusa.

Na protestima, osim uposlenika restorana brze hrane, učestvuju i radnici iz sektora zdravstva, hotelijerstva i obrazovanja. Na protestima u New Yorku su učestvovali i građevinari.

Demonstranti ističu kako neće odustati od svojih zahtjeva dok se minimalna satnica ne poveća na najmanje 15 dolara.

Keeshan Harley, aktivista nevladinog sektora, ističe kako je izišao na ulicu jer želi povećanje minimalne satnice.

“Dok je kirija u New Yorku najmanje 1.900-2.000 dolara, skoro je nemoguće raditi za oko osam dolara po satu. Zato je potrebno da satnica bude najmanje 15 dolara”, kazao je Harley.

Prosječne satnice u SAD-u se razlikuju po državama, ali u prosjeku satnica u toj zemlji je oko 7,25 dolara. Države Colorado, Maine, California, Oregon i Washington već sada planiraju da satnicu povećaju na 12 dolara.

Izvor: Agencije