Prezadužena Grčka želi kupiti ruske rakete

Putin je prošle sedmice nakon razgovora s Tsiprasom u Moskvi rekao da Atina nije zatražila novac za pomoć u dužničkoj krizi (EPA)

Grčka sa Rusijom pregovara o kupnji raketa za svoj protivraketni sistem S-300, iako je nejasno kako će ova zemlja, čija Vlada očajnički pokušava osigurati novac za otplatu dospjelih rata kredita, pronaći novac i za rakete.

Atina je u pregovorima sa Moskvom i oko održavanja tog sistema koji posjeduje od kraja 90-ih godina, citirala je ruska agencija RIA grčkog ministra odbrane Panosa Kammenosa.

Vijest je objavljena nakon što je prošle sedmice grčki premijer Alexis Tsipras bio u službenoj posjeti Moskvi gdje je dobio moralnu podršku i obećanje dugoročne saradnje, ali ne i svjež novac kojim bi spriječio bankrot svoje prezadužene zemlje.

Grčka, članica NATO-a, posjeduje ruski sistem protivzračne odbrane S-300 još od kraja 90-ih.

Atina nije zatražila novac 

“Rusija i Grčka pregovaraju o održavanju sistema kao i o kupnji novih raketa za S-300”, rekao je Kammenos kako ga citira RIA.

Grčki ministar odbrane u Moskvi sudjeluje na konferenciji o sigurnosti.

Nešto poslije u srijedu, grčko ministrstvo odbrane u Atini objavilo je saopćenje u kojem Kammenos kaže da će se “postojeći program saradnje u odbrani nastaviti”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošle je sedmice nakon razgovora s Tsiprasom u Moskvi rekao da Atina nije zatražila novac za pomoć u dužničkoj krizi.

Izvor: Agencije