Utopilo se 400 migranata, većinom maloljetnika

Evropska unija je saopštila da je iz voda Mediterana od petka izvučeno više od 7.000 migranata (AP)
Evropska unija je saopštila da je iz voda Mediterana od petka izvučeno više od 7.000 migranata (AP)

Najmanje 400 migranata utopilo se u pokušaju da iz Libije stignu do obala Italije, saopštila je organizacija Save the Children, pozivajući se na izjave preživjelih.

Ova organizacija je navela da je među žrtvama “veliki broj mladih, najvjerovatnije maloljetnika”, javio je Reuters.

Preživjele je spasio brod i oni su prevezeni u jednu italijansku luku, izvijestila je ta agencija.

Evropska unija je saopštila ranije u utorak da je iz voda Mediterana od petka izvučeno više od 7.000 migranata, koji iz Afrike u sve većem broju bježe od sukoba i siromaštva, u potrazi za boljim životom u Evropi.

Više od 280.000 migranata ušlo u EU

Glasnogovornica Evropske komisije za migraciju Natasha Bertaud, izjavila je da se od 7.000 migranata “više od 3.500 i dalje nalazi na spasilačkim brodovima odakle ih prebacuju u Italiju i da je do sada pronađeno 11 tijela”.

Više od 280.000 migranata ušlo je u EU ilegalno prošle godine, naveo je AP.

Mnogi su došli iz Sirije, Eritreje i Somalije, a na put morem krenuli su iz konfliktom razorene Libije.

Visoki zvaničnik EU za migraciju Dmitris Avramopoulos rekao je evropskim poslanicima danas da je priliv migranata “nažalost nova norma i da je neophodno na odgovarajući način uskladiti odgovor EU”.

Migranti pokušavaju svake godine da stignu do EU i upućuju se opasnim putem morem ka Italiji ili Grčkoj.

Najmanje 170.000 migranata ušlo je u EU preko Italije prošle godine, a na opasnom putu više od 3.000 je izgubilo život, prenio je Reuters.

Prema zvaničnim podacima, tokom prva dva mjeseca ove godine, dolasci migranata su bili za 43 posto veći u poređenju sa istim periodom 2014.

Izvor: Agencije


Povezane

Prije deset godina, u pariškom predgrađu Clichy-Sous-Bois čije stanovništvo čine uglavnom migranti, počeli su neredi izazvani smrću dvojice tinejdžera tuniskog i malijskog porijekla. Uprkos obećanjima vlasti da će investirati u to pregrađe, stopa nezaposlenosti i dalje je visoka, a s ostalim dijelovima grada nije povezano željeznicom, autoputem ni magistralnom cestom.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO