UN: Embargo na oružje pobunjenicima u Jemenu

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju o Jemenu kojom se određuje embargo na dostavu oružja pobunjenom pokretu Husi.

Petnaestočlano vijeće usvojilo je rezoluciju u utorak, sa 13 glasova za, dok  je Rusija bila suzdržana.

Rezolucijom se traži i povlačenje pripadnika pokreta Husi sa položaja koje su zauzeli. 

”Rezolucija o Jemenu, koju je predložio Jordan uz potporu zemalja Vijeća za golfsku suradnju, odnosno sedam arapskih zemalja iz Perzijskog zaljeva na čelu sa Saudijskom Arabijom, usvojena je sa samo jednim suzdržanim glasom”, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

”Riječ je o Rusiji za koju se do posljednjeg trenutka nije znalo hoće li uložiti veto na nacrt rezolucije kojom se poziva na uvođenje embarga na naoružanje za Husije, trenutačno povlačenje pobunjeničkih postrojbi iz Jemena, vraćanje legalne vlade predsjednika Hadija na vlast, te sankcije za dva pojedinca. Riječ je o sinu bivšeg predsjednika Jemena Alija Abdullaha Saleha koji je pod sankcijama UN-a još od studenog prošle godine, Ahmedu Salehu, kojem je nametnuta zabrana putovanja te mu se zamrzava imovina svugdje u svijetu. Ahmed Saleh je i bivši zapovjednik Revolucionarne garde, a iste je sankcije dobio  je i Abdulmalik al-Houthi, čelnik šiitske grupe Husi. Usvojena rezolucija poziva na prekid vatre iz humanitarnih razloga.”

Rusija je imala svoj nacrt rezolucije kojom se tražilo uvođenje embarga na naoružanje i za Vladu predsjednika Hadija te prekid vatre iz humanitarnih razloga.

Nastavak udara

Istovremeno, nastavljeni su udari koalicije, predvođene Saudijskom Arabijom, na položaje pokreta Husi i vojsku odanu svrgnutom predsjedniku Jemena Salehu.

I dalje traju i pješadijske borbe, a najžešće se vode u Ma’ribu, oblasti bogatoj naftom i gasom pod kontrolom lokalnih plemena.

Borci lokalnih sunitskih plemena nalaze se samo 500 metara od položaja pripadnika šiitskog pokreta Husi.

Hiljade boraca u Ma’ribu na najvišem su stepenu pripravnosti od kada je pokret Husi u septembru prošle godine, zauzeo glavni grad Sanu. Borbe se vode već mjesecima.

„Mi ćemo, uz Božju pomoć, pobijediti u ovom ratu. Naši borci drže ovo područje, a dopremili smo i nove snage“, kazao je Sheikh Awad Moeli, komandant Narodne odbrane u Ma’ribu.

Lokalna plemena sebe nazivaju narodnom odbranom i odana su predsjedniku Abdurabbu Mansuru Hadiju. Zbog žestokog otpora, pokret Husi za sada nije uspio zauzeti oblast oko Ma’riba.

Odbrana porodica

Područje je bogato naftom i plinom i njegova kontrola bi značila veliki uspjeh za Pokret i njegove saveznike.

„Za sada je situacija pod kontrolom. Branimo svoju zemlju i svoje porodice. Nismo izvršili agresiju na bilo koga, ali neprijatelji otvoreno rade protiv nas. Zbog toga će biti poraženi“, rekao je Moeli.

Lokalna plemena imaju podršku jemenske vojske odane Hadiju i koalicije koju predvodi Saudijska Arabija. Ali, uprkos tome, tvrde kako nisu dobro naoružani kao njihovi neprijatelji koji su opljačkali magacine jemenske vojske.

„Moramo izvršiti veći pritisak na pokret Husi kako na jugu, tako i u svakom dijelu zemlje. Ovakvih jedinica poput naše ima u svakom mjestu, najviše u Šebvi i Adenu“, dodao je komandant Narodne odbrane u Ma’ribu.

Borci su u pokretu kako bi pružili pomoć i na drugim dijelovima fronta, ali i dalje postoji bojazan da bi eskalacija nasilja dovela do uništenja naftnih polja, što bi Jemen još brže dovelo do ekonomskog kolapsa.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO