Škola luksuz za 100.000 izbjegličke djece

Izbjeglički kamp Dadaab u Keniji jedan je od najstarijih i najvećih na svijetu. Za više od 100.000 djece koja tamo žive, obrazovanje je luksuz koji sebi ne mogu priuštiti.

Od kada je Kenija od UN-a zatražila da se taj kamp izmjesti unutar somalijskih granica, budućnost ove djece još je turobnija.

Posljednje 23 godine Mohammed Abdi Hussein živi u izbjegličkom kampu na sjeveru Kenije. Tu je došao kad je imao samo tri godine.

Usprkos izazovima izbjegličkog života, on je imao dobar uspjeh u srednjoj školi, ali se još nije uspio upisati na fakultet.

„Nadao sam se da ću se nakon završene srednje škole moći upisati na fakultet. Redovno idem u UNHCR i tražim pomoć za školovanje. Čekam, evo, već četiri godine“, kaže Hussein.

Zatvor pod otvorenim nebom

Većina mladih iz ovog kampa nema priliku upisati se na fakultet ili dobiti dodatno obrazovanje. Za njih kamp Dadaab nije ništa drugo nego zatvor pod otvorenim nebom, javlja iz ovog kampa novinar Al Jazeere Mohammed Adow.

„Uslijed nemogućnosti zapošljavanja ili nastavka obrazovanja, mnogi mladi iz ovog kampa prisiljeni su se vratiti u Somaliju i pridružiti se nekoj od grupa koje se bore za prevlast u toj državi“, dodao je Adow.

U ovom kampu proces vrbovanja vode i grupe poput Al-Shabaaba.

„Ne negiram da je u ovom kampu mlade vrbovao i Al-Shabaab. Riječ je o grupi koja pripadnike regrutira iz svih dijelova svijeta, od Iraka do Afganistana. Nema sile na svijetu koja će spriječiti mladog izbjeglicu, koji nema posla i gladan je, da im se pridruži“, ističe izbjegli Keyse Olow.

Kriminal i droge

Neki mladi koji imaju mnogo slobodnog vremena, okrenuli su se drogama. Drugi su se okrenuli kriminalu, uslijed čega je život u kampu postao opasan. Prije nekoliko dana ubijen je 17-godišnji sin Halime Hassan.

„Poslala sam ga u trgovinu. Ustrijelili su ga s osam metaka u glavu. Ne znam ni ko je to učinio, ni zašto“, kazala je.

Napad grupe Al-Shabaab na univerzitet u Garissi dodatno je otežao život ovim ljudima. Kenijske vlasti žele da u roku tri mjeseca sve izbjeglice iz ovog kampa budu vraćene u Somaliju. Osim toga, prestale su s izdavanjem privremenih pasoša izbjeglicama koje idu u Garissu na liječenje ili školovanje.

Upoznali smo 14 studenata od samo 20, koliko ih živi u ovom kampu. Njihovo školovanje plaća UNHCR. Približava se vrijeme ispita, a oni ne znaju hoće li dobiti dozvolu da im prisustvuju. Strah ih je da im to neće biti omogućeno i da će biti izbačeni s fakulteta.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO