Pentagon: ISIL izgubio četvrtinu teritorije

Iračke sigurnosne snage i koalicijske zračne snage nanijele su štetu ISIL-u, tvrdi SAD (EPA)

Naoružana organizacija Islamska država Irak i Levant (ISIL) izgubila je kontrolu nad 25 do 30 posto teritorije koju je držala u Iraku poslije zračnih udara koalicijskih snaga i ofanzive iračkih snaga sigurnosti, saopćio je Pentagon.

Navode da poslije višemjesečne zračne kampanje koalicijskih snaga, predvođenih SAD-om, a uz podršku iračkih snaga, ISIL ima sve manju kontrolu.

Ta organizacija je prije nekoliko mjeseci osvojila veći dio sjevernih i zapadnih dijelova Iraka, citira Tanjug agenciju AFP.

Glasnogovornik Pentagona, pukovnik Steve Warren, izjavio je da su iračke sigurnosne snage i koalicijske zračne snage “bez sumnje nanijele određenu štetu Islamskoj državi”.

Zadržan utjecaj u Siriji

Warren je naveo da je ISIL izgubio kontrolu nad teritorijom veličine od 13.000 do 17.000 kilometara kvadratnih.

Međutim, s izuzetkom kurdskog grada Kobanija ISIL je zadržao svoje područje utjecaja u Siriji, a zauzeo je i dio teritorije nedaleko od Damaska, te se uspio djelimično utvrditi u izbjegličkom logoru Yarmouku, u južnom dijelu sirijske prijestolnice.

Koalicijske snage su od augusta izvele 3.244 napada na ciljeve ISIL-a, od čega 1.879 u Iraku, a 1.365 u Siriji.

Prema podacima Pentagona, SAD je izveo blizu 80 posto napada.

AFP dodaje da će se kasnije tokom dana u Bijeloj kući američki predsjednik Barack Obama sastati sa iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem.

Izvor: Agencije