Nakon 15 godina: Palestinske tablice u Izraelu

Naredna faza podrazumijeva da se dopusti ulaz poslovnim ljudima u Jerusalem (Getty Images)
Naredna faza podrazumijeva da se dopusti ulaz poslovnim ljudima u Jerusalem (Getty Images)

Automobili sa palestinskim registracijskim tablicama moći će ući u Izrael prvi put nakon 2000. godine.

Izraelski koordinator za vladine aktivnosti na terenu general-major Yoav Mordechai, odobrio je ulaz manjem broju vozila koja pripadaju palestinskim ljekarima koji iz Betlehema i Hebrona dolaze na posao u bolnice u Izraelu, pišu lokalni mediji, a prenosi Anadolija.

“Prva faza plana podrazumijeva da više od 100 izraelskih ljekara iz distrikta Betlehem i Hebron smije ući u Jerusalem svojim privatnim vozilima. Ovo se posebno odnosi na one osobe koje rade u izraelskim bolnicama“, rekao je Mordechai.

Poslovni ljudi

On je dodao da naredna faza podrazumijeva da se dopusti ulaz poslovnim ljudima.  

“Ovo je značajan korak koji će ljekarima pomoći u obavljanju njihovog posla. Uspjeh ovog koraka bit će evaluiran u skladu sa procjenom sigurnosne situacije”, izjavio je šef civilne uprave Izraela, brigadni general David Menachem.

Ova odluka je donesena nekoliko mjeseci nakon što su izraelske vlasti dopustile palestinskim muškarcima starijim od 55 godina i ženama starijim od 50 da uđu u Jerusalem bez dodatnih odobrenja.

Vozilima sa palestinskim registracijskim tablicama ulazak u Izrael zabranjen je 2000. godine, kada je počeo Drugi palestinski ustanak.

Izvor: Agencija


Povezane

Palestinci na okupiranoj Zapadnoj obali kažu da su odlučni bojkotirati izraelske proizvode. Trgovine više ne nabavljaju izraelske proizvode, nakon što je izraelska vlada blokirala isplatu stotina miliona dolara prikupljenih na ime poreza Palestine.Ipak, ta su sredstva sada prebačena.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO