Ministri traže prekid borbi u Ukrajini

OSCE zabilježio brojne sukobe na području Donjecka i Luganska (EPA)

Ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine pozvali su, poslije teških razgovora u Berlinu, na prekid borbi na istoku Ukrajine.

Ministri su se sastali kako bi razgovarali o tome kako se provodi mirovni sporazum iz Minska, kojem prijete napetosti i obnovljeni sukobi na istoku Ukrajine, prenosi agencija Hina.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier kazao je kako su razgovori “na trenutke bili vrlo kontroverzni”, ali da su se svi učesnici složili kako nema alternative sporazumu o prekidu vatre potpisanom u Minsku u februaru.

“Moramo osigurati da se prekid vatre poštuje”, rekao je Steinmeier.

Dodao je kako su se sve strane dogovorile da se nastavi s povlačenjem teške artiljerije s linije sukoba, te da se taj proces proširi i na drugo oružje, uključujući tenkove, oklopna vozila i lako topništvo.

Ministri su, također, podržali djelovanje misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), koja nadzire provedbu sporazuma o prekidu vatre.

O rezultatima susreta u Berlinu razgovarat će se na sastanku ministara vanjskih poslova G7 u utorak i srijedu u Lubecku, na sjeveru Njemačke.

Pojačana napetost  

Napetost u Ukrajini pojačala se posljednjih dana. Ukrajinski vojni glasnogovornik je rekao kako je jedan ukrajinski vojnik ubijen,a da ih je šest ranjeno u 24 sata.

Separatističke vlasti su navele da su četiri civila ranjena u području pod njihovom kontrolom.

Posmatračka misija OSCE-a je potvrdila obnovu intenzivnih sukoba blizu Donjecka, 10 kilometara od strateške luke Mariupolj, posljednjeg velikog grada u području sukoba. On je pod kontrolom Kijeva, prema saopćenju objavljenom između nedjelje i ponedjeljka.

U nedjelju je OSCE zabilježio 1.166 uglavnom minobacačkih eksplozija blizu Donjecka.

U Lugansku se stanje bitno pogoršalo, navode mjesne vlasti vjerne Kijevu.

Prema sporazumu iz Minska 2, potpisanom 12. februara, koji predviđa novo primirje, duž linije fronta se trebalo odvijati povlačenje oružja, kako bi se stvorila tampon-zona od 50 prema 140 km.

Bez obzira na prekid vatre, sukobi se nastavljaju na istoku Ukrajine, gdje je u godinu dana poginulo više od 6.000 ljudi.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da naoružava proruske pobunjenike na istoku i da je tamo rasporedila redovne vojne jedinice, što Rusija negira.

Izvor: Agencije


Povezane

Krhko primirje u Ukrajini i dalje je na snazi, iako ga obje strane neprestano krše. Sve je jača zabrinutost za djecu koja odrastaju u ratnim zonama. Čak 95.000 njih trenutno živi u domovima i sirotištima. Jednu od takvih ustanova posjetio je Andrew Simmons.

Published On 06 Apr 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO